4 от най-лошите начини да напуснете работа

4 от най-лошите начини да напуснете работа
Източник: iStock/Guliver

Напускането на работа може да бъде стресиращо и начинът, по който го направите може да повлияе силно на кариерата ви в бъдеще. Светът е малък. Едни хора познават други хора и колелото се завърта. Винаги трябва да правите всичко възможно, за да избегнете „изгарянето на мостове”, без значение колко сте мразели работата си. Ето кои са най-често срещаните грешки, които хората допускат, напускайки работа.

1. Нерешителни сте

Някои хора използват напускането си като инструмент за преговори. За съжаление, това не винаги работи по начина, който си представяте. Ако имате нужда от увеличение на заплатата или нова длъжност, говорете в прав текст, но не се опитвайте да изнудвате шефа си.

2. Казвате първо на колегите си

Трудно е да задържите добрите новини за себе си, но да споделите с колегите си решението, преди дори да сте подали молба за напускане, може да направи останалите ви дни на работа доста неприятни. Разговорът с вашия мениджър показва уважение и професионализъм, независимо колко доверие имате на приятелите си на работното място.

3. Давате твърде кратко предизвестие

Стандартното време за предизвестие е около месец, а за служителите на по-висока длъжност може да бъде дори два месеца. Това дава на вашия работодател време да разпредели отговорностите ви между други служители, да наеме човек на вашето място и евентуално вие да го обучите. Покажете на шефа си, че го уважавате достатъчно, за да останете ангажирани до последния ден. Вашата добра работна етика ще бъде запомнена.

4. Хвалите се за новата си работа

Независимо дали става дума за учтивост, или просто любопитство, вашите колеги със сигурност ще попитат за вашата бъдеща работа. Хубаво е да кажете къде отивате и какво ще правите, но внимавайте да не звучите прекалено възторжено от напускането си. Бъдете скромни в отговорите си и не забравяйте да споменете колко сте благодарни за времето си в компанията.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.