4 причини защо емоционално уязвимите хора са добри шефове


4 причини защо емоционално уязвимите хора са добри шефове
Снимка: iStock/Guliver

8047

Уязвимост е дума, която ужасява някои хора. Комбинирайте я с „на работното място“ и това вече може да предизвика нервна криза. Да бъдеш уязвим е нещо, което много от нас свързват с проява на слабост. А кой иска да бъде възприеман като слаб или лабилен в офиса? Истината обаче е съвсем различна. Според редица психолози и кариерни съветници емоционалната уязвимост е ключът към това да станете по-добър шеф, та дори и по-добър човек. Ето и причините, поради които си струва усилията.

1. Емоционалната уязвимост насърчава по-силни връзки

Ако не желаете да се отваряте към хората, вероятно и те няма да са склонни да направят същото за вас. В крайна сметка, никой не иска да работи за робот. Отношенията в офиса са като всички други – двупосочни. Ако искате доверие и искреност, трябва да предложите същото в замяна. За да изградите солидна основа с вашия екип, трябва да се свържете с хората от него на съвсем човешко ниво. Разбира се, това не означава, че трябва да споделите най-дълбоките си и мрачни тайни, но просто покажете, че имате и добри, и лоши дни – и вие се карате с половинката, и вашите деца боледуват и т.н.

2. Изгражда по-смел екип

Не е нужно да сте единственият, който се учи от вашите грешки. Ако сте готови да ги признаете, вашият екип ще бъде достатъчно смел и ще си вземе поука от тях. Освен това, признавайки, че не знаете или сте сбъркали нещо, създавате атмосфера на толерантност и взаимопомощ. Ако искате всички служители да се чувстват достатъчно сигурни, за да започнат да дават иноваторкси идеи „извън кутията“, те трябва да усещат психологическа безопасност.

3. Ускорява решаването на проблеми

Както е казал великият Брейн Браун: „Уязвимостта е родното място на иновациите, креативността и промените“. Ако искате да създадете нещо ново или да решите проблеми, трябва да сте готови да станете уязвими. Нашият свят се развива с бързи темпове, с които много от нас се борят да бъдат в крак. Клиентите и служителите са изправени пред предизвикателства, които може би дори не са съществували преди година. За да можем да предоставим решенията и подкрепата, от която се нуждаят, трябва редовно да изследваме нови концепции и подходи, дори когато рискът от провал ни притеснява.

4. Води до по-добра комуникация

Емоционалната уязвимост към това, което се случва на работното място е от решаващо значение. Откритият диалог може да бъде труден, но може да бъде и ключът към по-ефективната работа в екип.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички