Колко токсично е работното ви място?


Колко токсично е работното ви място?
Снимка: iStock/Guliver

3965

Знаете ли, че 1 от 5 изпълнителни директори има психични проблеми? Разбира се, това не означава, че вашият шеф е луд, но действително тези хора могат да бъдат силно токсични и да влияят зле както на вашата психика, така и на целия работен процес.

Най-честото психично разстройство, което се среща „по високите етажи” на управление, е нарцисизмът. То има различни измерения и различни степени, но най-общо представлява екстремно самочувствие, преувеличено чувство за собствена важност и необходимост от внимание и възхищение. Ето и кои са сигурните признаци, че работите с „нарцис”, който превръща работното ви място в истински токсичен капан.

1. Грижат се само за собствените си егоистични нужди

Един нарцис не се интересува от нещата, които имат значение за неговите колеги или подчинени. Ако този човек не проявява уважение към вашата позиция, обмислете как да прекъснете контакта си с него, каквото и да означава това за вас.

2. Не могат да се справят с натиск

Този човек е адекватен на ситуацията, когато всичко върви гладко. Но веднага щом се появи криза, не очаквайте да бъде там за подкрепа или за решение на проблема. По-вероятно е да си вземе отпуска, болничен или да се държи дистанцирано и арогантно.

3. Не поемат отговорност

Егоцентричните хора винаги отклоняват отговорността и се опитват да оправдаят действията си, „насаждайки” някой друг. А това определено не е безопасна професионална връзка, в която си заслужава човек да остане.

4. Изпращат смесени сигнали

Един ден ще ви свалят звезди, казвайки ви колко сте удивителни и умни, а на следващия ще са заядливи и саркастични. Това е и причината тези хора да нямат истински приятели.

5. Те са ужасни манипулатори

Нарцистичните хора владеят до съвършенство играта на манипулации. Ако им се сторите „добър съюзник” или човек, от когото имат полза, ще се опитват да бъдат мили и да поддържат извънработни взаимоотношения с вас. Ако ви се струва прекалено хубаво, за да е истина, вероятно е така.

 

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички