16 мерки и подмерки от ПРСР ще бъдат отворени през тази година


16 мерки и подмерки от ПРСР ще бъдат отворени през тази година
Снимка: БГНЕС

5608

Общо 16 мерки и подмерки от новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. ще бъдат отворени за прием през тази година. Това сочи индикативният график за прием на заявления за подпомагане по ПРСР през календарната 2016 г., който е публикуван на сайта на Министерство на земеделието и храните.

1. Първата подмярка 19.2 - "Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие", ще стартира на 15 февруари, а приемът на заявления за подпомагане ще приключи на 31 май. Със свои проекти по тази подмярка ще имат възможността да кандидатстват местни инициативни групи. Ако те са с население до 15 хил. души, максималният бюджет за тях е до 1 млн. евро за целия период на действие на програмата. Ако пък са с по-голямо население - над 15 хил. души, максималният бюджет е до 1.5 млн. евро.

2. На 29 февруари ще бъдат отворени мерките: "Агроекология и климат",

3. "Биологично земеделие"

4. "Плащания по "Натура 2000" и "Рамковата директива за водите"

5. "Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения". Приемът на заявления по всички тези мерки ще приключи на 12 юни.

6. Тогава ще бъде затворена и Мярка 14 -"Хуманно отношение към животните", която обаче ще стартира малко по-късно - на 21 март.

7. На 21 март ще бъде отворена подмярка 2.1.2 -"Помощ за осигуряване на консултантски услуги за малки земеделски стопани" като чат от тематичната подпрограма за малките стопанства, а приемът по нея ще приключи на 3 април.

8. На 4 април ще стартира приемът на заявления за подпомагане по подмярка 6.3 - "Стартова помощ за развитие на малки стопанства" като част от тематичната подпрограма за малките стопанства. Заявления ще се приемат до 1 май. Подкрепата е 15 000 евро, които се изплащат на два транша - след одобрението на заявлението стопаните получават по 10 000 евро, а след като изпълнят бизнес плана си и това бъде проверено, те получават и останалата част от сумата.

9. Подмярка 7.6 - "Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане и възстановяване на културното и природното наследство на селата", ще стартира на 18 април и ще бъде затворена за прием на заявления на 15 май.

10. На 30 май ще бъде отворена подмярка 7.2 - "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура". Приемът на заявления по нея ще приключи на 3 юли. Кандидати могат да са общини в селските райони с население под 2000 души, както и читалища, а за конкретни дейности могат да кандидатстват и юридически лица. По подмярка 7.2 ще се финансират покупка на оборудване за обекти, свързани с културния живот на селището, изграждане на ВиК мрежи, на зелени площи, ремонт, строителство и др.

11. Една от най-атрактивните за земеделския бизнес - подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства", ще стартира на 4 юли, като приемът по нея ще продължи до края на юли. Подкрепата по тази подмярка е в размер до 50 на сто от общия размер на допустимите разходи. Минималният размер на допустимите разходи по един проект е 15 000 евро, а максималният - 1.5 млн. евро. За инвестиции в земеделска техника максималният размер на допустимите разходи за един кандидат за периода на прилагане на програмата е 500 хил. евро, а за колективни проекти на над 10 земеделски производители, както и на организации на производители, е 1 млн. евро.

12. От август до октомври ще се приемат заявления по мярка 1 - "Трансфер на знания и действия за осведомяване".

13. През същия месец се отваря и подмярка 19.4 - "Текущи разходи и популяризиране на стратегията за местно развитие". Приемът на заявления ще приключи през септември

14. Също през август стартира и мярка 9 - "Учредяване на групи и организации на производителите". Тя ще е отворена до октомври.

15. Подмярка 4.2 - "Инвестиции в преработка/маркетинг на земеделски продукти", ще бъде отворена за прием на заявления от 24 октомври до 27 ноември. Тя е подкрепа на преработващата индустрия и за инвестиции в производствени технологии, сгради, нови машини и оборудване, транспортни средства, внедряване на международни стандарти, както и за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници, но само за собствено потребление.

16. 2016 г. ще приключи с отварянето през декември на подмярка 19.3 "Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на МИГ" (местни инициативни групи), приемът по която ще продължи до края на месеца.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички