Кукушева настоява на инспекторите от БАБХ да се дават и коли


Кукушева настоява на инспекторите от БАБХ да се дават и коли
Снимка: БГНЕС

3749

Контролните органи от Българска агенция по безопасност на храните трябва да бъдат обезпечени и с автомобилен превоз. Храната е част от националната сигурност на България. Това каза Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, пред "Фокус".

По думите ѝ да говорим за контрол в този момент, когато Сметната палата излезе с доклад относно недостига на средства за заплати, за заплащане на квалифициран труд на инспекторите от БАБХ е повече от срамно.

„Няма как да очакваме, че високи професионалисти в лицето на инспекторите от БАБХ, които получават под две минимални работни заплати, всъщност ще извършват ефикасен контрол на няколко десетки хиляди магазина с „идеята да бъдат морални, честни и справедливи”. Да не забравяме, че от 1 януари 2016 г. минималната работна заплата е 420 лв, така че с този вид заплащане, контролът е невъзможен. Това е невъзможно. За да бъдем по-конкретни, трябва да си зададем въпроса – какво се случва с парите на българските данъкоплатци, с парите, които плаща хранителният бранш в държавната хазна. Къде отиват нашите пари и защо те не се реимбурсират за изплащане на подобаващи заплати на българските контролни органи. Няма как да приемаме, че е нормално един директор дирекция да взима заплата няколко хиляди лева и да очакваме, че инспекторът, който контролира производството и търговията с храни, е длъжен да се качи на обществен транспорт, за да провери даден обект”, коментира Кукушева.

Тя бе категорична, че контролните органи трябва да бъдат обезпечени и с автомобилен превоз. „Храната е част от националната сигурност на България. Ако някой това не го е разбрал, значи е сбъркана концепцията за създаването на БАБХ. Време е тя да се осмисли”, заяви още Кукушева.

Припомняме, че вчера аграрният министър Десислава Танева обяви, че заплатите на инспекторите от БАБХ, които работят на терен, ще бъдат увеличени.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички