32 тона агнешко от Македония се оказаха годни за ядене, но ще се преработват


32 тона агнешко от Македония се оказаха годни за ядене, но ще се преработват
Снимка: БГНЕС

11615

Малко над 32 тона охладено агнешко месо от Северна Македония се оказаха безопасни за консумация. Въпреки това, месото трябва да бъде преработено. Това са резултатите от извършена съвместна проверка с Министерството на земеделието и НАП на предприятие за месодобив и месопреработка в област Кърджали, като пробите са взети на 11 април.

Причината за проверката е "установено недоказване на ефективна проследяемост при дистрибуцията на месото и представяне на заблуждаваща информация относно произхода му". Затова и месото е блокирано.

На бизнес оператора е връчено предписание и два акта, както и заповед за спиране на дейност внос и дистрибуция на месо от дребни преживни животни (ДПЖ) от трети страни.

От 27 март до 17 април, са насочени за унищожение 1406 кг храни от животински произход заради липса на етикет на български език, с изтекъл срок на годност, без информация върху етикета за произход и срок на годност, без придружаващи документи; 60 броя яйца с изтекъл срок на годност и 200 л сурово мляко с неясен произход. Също така 23,8 кг храни от неживотински произход и 23,38 л плодови сокове без етикет на български език, с изтекъл срок на годност. 36 броя яйца са спрени от реализация и са насочени към доставчика с цел преетикетиране, поради липса на информация за клас и код на производителя.

Временно затворени са 5 обекта във Варна, Враца, Кюстендил и София, като нарушенията са лошо хигиенно състояние на обекта, извършване на нерегламентирана дейност и извършване на дейност в нерегистрирани обекти.

ОЩЕ: Инспектори по храните тръгват да проверяват маркировката на агнешкото

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички