35 общини включват първите споразуменията на Местни инициативни групи по ПРСР


35 общини включват първите споразуменията на Местни инициативни групи по ПРСР
Снимка: БГНЕС

2991

35 общини с близо 500 000 души население включват първите споразуменията на Местни инициативни групи по ПРСР. Това каза в Гранитна зала на Министерски съвет министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на връчването на първите споразумения на Местни инициативни групи по ПРСР, предаде "Фокус".

Танева и премиерът Борисов връчиха първите споразумения на Местни инициативни групи по ПРСР. "Споразуменията са на обща стойност 78 млн. лева, като с тях ще се финансират дейности свързани, с инвестиции в общинска инфраструктура, развитие на микропредприятия, туризъм и опазване на културното наследство на териториите и други", обясни земеделският минитър.

"Споразуменията се финансират от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, включващи 35 общини, с близо 500 000 души население. Продължава работата по одобрение на споразуменията за местните инициативни групи, които предвидиха в стратегиите си многофондово финансиране. Следващият прием по този подход ще бъде отворен февруари-март 2017 г.", допълни тя

По думите й към днешна дата в новия програмен период по ПРСР вече са договорени 9,19% за целия програмен период. "Предложили сме на бизнеса, селските общини и на религиозните храмове възможност да кандидатстват по мерките с общ бюджет 32% от целия бюджет на ПРСР за този програмен период. От началото на мандата на земеделски производители, общини, където сме имали такива проекти, сме разплатили над 6 млрд. лв. До края на тази седмица ще получат и последните си плащания от първия транш, включително и помощта „de minimis”, извънредната европейска помощ, по преходната национална помощ и животновъдите", поясни министър Танева.

"Ще се движим и планираме по обичайния график на разплащанията", заяви тя.

Министър-председателят Бойко Борисов допълни: "Възползвайте се от всеки лев, защото това са много пари и отиват пряко при хората".

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички