Борисов: На никого не пожелавам спиране на еврофондове


Борисов: На никого не пожелавам спиране на еврофондове
Снимка: БГНЕС

2071

Никога не съм пожелавал на когото и да било да се спират фондове, защото това са пари за хората, за държавата, за България. Това е просто безотговорно. Сигурно, ако на тях им дадат право в Брюксел, първи те ще спрат фондовете за България, само да е зле кабинетът в момента, без да мислят, че това удря държавата. Това коментира по време на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов.

Припомняме, че във вторник избухна скандал за милиард и сто милиона лева. Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че тези пари ще бъдат удържани от Европейската комисия заради нарушения по земеделски програми. Проектите обаче вече са в ход - това означава, че разходите по тях ще трябва да се плащат от държавния бюджет. Информацията за това се съдържала в писмо на Еврокомисията. От ГЕРБ обаче отрекоха съществуването на такова писмо. И обявиха, че България усвоява 99% от евросредствата, които ѝ се полагат.

Хората не могат да ни разберат – искаме да ни спрат фондовете ли, искаме да ни спрат програмите ли, какво искаме, това ли ни е желанието? А всъщност тези пари не отиват нито в ГЕРБ, нито в БСП, нито в която и да е партия – те отиват в бизнеса, в общините, отиват при хората реално“, заяви Борисов.

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев отбеляза, че Програмата е приключила в края на 2015 г.

„Как могат да ни я спрат като тя свърши? Най-любопитното е как могат да не ни възстановят пари, които вече са платени – да почнем оттам. Иначе кореспонденция с Европейската комисия има всякаква и да прави истерия някой на база едно писмо от Комисията означава, че изобщо не е в течение какво съдържа кореспонденцията с Комисията“, коментира Дончев.

По време на парламентарния контрол днес земеделският министър Десислава Танева обвини БСП в лъжа. Малко по-рано днес пък от Европейската комисия съобщиха, че са спрени две от мерките по ПРСР, но сумата е далеч по-малка от 1,1 млрд. лв.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички