Спрени са плащанията по 2 от мерките по ПРСР


Спрени са плащанията по 2 от мерките по ПРСР
Снимка: Getty Images

2604

Плащания по две от мерките по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в момента са прекъснати поради съмнения относно тяхното приложение. Програмата обаче не е спряна. Това става ясно от думите на говорителя на Европейската комисия за земеделието и развитие на селските райони Даниел Росарио, който направи изявление във връзка с постъпили запитвания в Комисията от редица български медии.

Изявлението на Даниел Росарио идва след обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че по Програмата за развитие на селските райони около 1,1 млрд. лв., ще бъдат покрити от националния бюджет заради невъзстановяване на средства от страна на Европейската комисия. В тази връзка днес земеделският министър Десислава Танева каза пред парламента, че ПРСР нито е спряна, нито имаме изискани милиард и 100 млн. лв, каза министърът. Тя обвини БСП, че лъжат, а изложените твърдения не отговарят на реалността.

Плащанията по Програмата за развитие на селските райони в България продължават на регулярна основа, така както са планирани, заяви Даниел Росарио.

Сумите по спрените плащания по две от марките са много малка част от 2,3 млрд. евро, който България ще получи за развитие на селските райони в настоящия финансов период, казва говорителят на ЕК.

"Европейската комисия провежда редовни одити във всички страни членки, за да осигури правилното управление на европейските фондове... Прекъсванията и отлаганията на плащания са временни мерки от превантивен характер, и ако не бъдат открити нередности, отложените суми ще бъдат изплатени на по-късен етап", посочи Росарио.

В момента Европейската комисия обсъжда въпроса с българските власти според обичайната процедура. От ЕК посочват, че в момента не може да се каже какви ще са финансовите корекции, ако има такива, и първо трябва да бъде завършена процедурата.

"Сумите, за които става въпрос, са значително по-ниски, от това, което беше представено в някои медии", завършва изявлението си говорителят по въпросите на селското стопанство.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички