БСП сезира прокуратурата за нарушения в Шарково


БСП сезира прокуратурата за нарушения в Шарково
Снимка: БГНЕС

2609

Сезираме главния прокурор да установи извършени престъпления и закононарушения в Шарково, обсъждаме и да потърсим правата на хората в Страсбург. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

„Въпросът за кризата с животновъдите в Ямболско - продължаваме да твърдим, че действията на управляващите в засегнатите райони, поне в началото, бяха незаконни. Затова трябва да се носи отговорност. За разлика от тях, не само хвърляме димки за конспирации и всякакви други измислени пълзящи преврати, а действаме. Като сме го казали – днес внасяме в прокуратурата 11 страници сигнал. Сезираме главния прокурор да предприеме действия за установяване според нас на извършени престъпления и закононарушения“, заяви Нинова, цитирана от "Фокус".

Тя обясни, че действията на властите са базирани на нищожни заповеди, подписани от заместник-директор на Агенция, а не от министър на земеделието и съгласувано с министър на вътрешните работи, както изисква законът. БСП ще сезира главния прокурор за унищожаване на частна собственост без документ на базата, на което това се случва, както и за нахлуване в частна собственост без предоставяне на заповед за това и за ограничаване на достъпа на хората до личната им собственост без документ, заповед или каквото и да е.

„Заравянето на убитите животни, считаме, че създава опасност от епидемии и за това са виновни хората, които го правят. Липсата на обеззаразяване също е опасност от разнасяне на епидемии и затова трябва да се носи отговорност“, каза лидерът на БСП.

Нинова поясни, че партията обсъжда с международна експертиза търсене на правата на тези хора в Страсбург по Европейска конвенция по правата на човека и основните свободи.

По другата тема на деня - наложеното от президента вето на закона за приватизацията, "червеният" лидер заяви: "Гласувахме против Закона за приватизациите, ветото на президента е основателно и ако ГЕРБ не го подкрепят, сезираме Конституционния съд."

"Гласували сме против него, той е тежко лобистки и обслужва интересите на определени олигарси в България. Виждаме, че ГЕРБ се готвят да внасят някакви поправки в закона, нещо да правят. Единственият начин тези текстове да паднат е да се подкрепи ветото на президента. Трябва да подкрепим ветото“, каза Нинова.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички