България остава на последно място в ЕС по заетост в селските райони


България остава на последно място в ЕС по заетост в селските райони
Снимка: Gettyimages

2405

България остава на последно място в ЕС по заетост в селските райони, като заетостта в селата е под 50%. Данни на Евростат сочат, че най-близка до нашата заетост в селските региони има в Хърватия и Гърция, но ние изоставаме като инфраструктура и възможности за алтернативен поминък. Това обяви в своя анализ на ситуацията в селските райони лидерът на „Обединени земеделци“ Петя Ставрева пред БНР.

„Шест милиарда евро са усвоени по програма за развитие на селските райони откакто страната ни е член на Европейския съюз (ЕС). Въпреки това не се наблюдават никакви дългосрочни резултати и въпросът е къде са отишли всички тези пари“, пита Ставрева.

43 млрд. евро (от общо 134 млрд. общ бюджет на ЕС за 2017 година)  се предвижда да отидат за земеделие и политики за развитие на селските райони, изтъкна Петя Ставрева и подчерта, че една от най-важните мерки, които държавата би следвало да предприеме, е да децентрализира управлението на проектите по Програмата за селските райони, защото сега малките кметства се състезават за проектите си с общинския център и най-често общината печели за сметка на малките села.

Сред другите ключови мерки са опростяване на процедурите за кандидатстване за еврофинансиране и осигуряване на гаранционни фондове, които да подпомагат съфинансирането на проекти, защото липсата на свеж финансов ресурс е сериозен проблем както за дребния бизнес, така и за малките населени места.

"Държавата трябва да подкрепя реализацията на българска земеделска продукция както на вътрешните, така и на външните пазари и да стимулира кооперирането на производителите, защото обединяването е практика, доказала ефективността си в цяла Европа", заяви Ставрева.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички