ЕС още не счита, че има криза в млечния сектор у нас заради руското ембарго


ЕС още не счита, че има криза в млечния сектор у нас заради руското ембарго
Снимка: Thinkstock/Guliver

3282

Европейският съюз все още няма да оказва специална помощ на млечния сектор в България и Румъния. Това стана ясно след снощното заседание на Европейския съвет по земеделие и риболов.

Въпросът е бил повдигнат от българския министър на селското стопанство Десислава Танева. От ЕК обаче все още не считат данните за развитие на сектора за тревожни, макар че вече шест европейски държави подкрепят позицията на България.

По думите на Танева, цитирана от БТА, страната ни, заедно с Румъния, е искала пет допълнителни мерки от ЕС за млечния сектор, защото не произвеждаме сухо мляко. Именно това производство вече се компенсира от ЕК заради ембаргото.

"Положителното е, че през декември миналата година бяхме сами в позицията си, че има криза в този сектор, а вече шест държави ни подкрепят и през март ще продължим анализа", уточни земеделският ни министър. Танева допълни, че нейните колеги от ЕС са били единни в отчитането на необходимостта от солидарност в условията на руското ембарго. Дадени са били и предложения кога ситуацията в сектора да се счита за кризисна - при определен обем производство. Засега обаче сред страните-членки няма единно мнение по въпроса.

На днешното си заседание Съветът е обсъдил този въпрос на фона на санкциите срещу Русия и въведените от руската страна ограничителни мерки за търговия с някои европейски земеделски продукти, сред които мляко, млечни произведения, зеленчуци, плодове и свинско месо.

Министърът съобщи, че от март миналата година цената на млякото у нас постоянно спада и към ноември се е понижила с 14 на сто. Танева изрази очакването да бъде постигнат компромис по въпроса за компенсирането на европейските земеделски производители и отчитането на кризата в сектора. Тя уточни, че виждането на ЕК за изход е търсенето на пазари в държави извън ЕС.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички