ЕС пуска нови компенсации за плодове от 1 август


ЕС пуска нови компенсации за плодове от 1 август
Снимка: БГНЕС

2384

Европейската комисия ще предложи нова схема за подпомагане чрез частно складиране на плодове и зеленчуци от 1 август, за да подпомогне производителите, които загубиха руските си пазари. Мярката е за една година и за разлика от миналото лято, ще бъде обща за всички основни видове продукция, засегната от руското ембарго, съобщи високопоставен служител на Европейската комисия пред земеделската комисия на Европейския парламент. Това предаде bgfermer.bg.

Той заяви, че в схемата ще бъдат включени праскови, нектарини, ябълки, круши и мандарини, но че те не изчерпват списъка от продукция, който все още се уточнява от експертите. Черешопроизводителите обаче няма да бъдат обезщетени за непродадената реколта, тъй като извънредната мярка ще влезе в сила след пика на сезона за тях и няма да има обратна сила.

Новата извънредна схема за частно складиране ще замести подобни, които изтекоха на 30 юни и се налага заради удължаването от руска страна на забраната за внос от ЕС с 12 месеца. Тя ще позволи част от реколтата да не излиза на пазара и така ще спре падането на изкупните цени.

Знаем, че това не е достатъчно, но толкова можем да си позволим, заяви служителят. Той добави, че загубата на руския пазар не е единствената причина за спада на цените в сектора.

Изтеглянето от пазара ще бъде удължено и за млякото и млечните продукти и след изтичането на мярката за частно складиране на 30 септември. Новото подпомагане в млечния сектор ще продължи до края на годината, но Европейската комисия търси възможности да прехвърли валидността й и след Нова година. Ще бъде продължено и интервенционното изкупуване, но ценовите прагове няма да се повишават, въреки исканията от редица държави, включително от България.

Според Комисията не бива да се прекалява с компенсациите за производителите, тъй като основната причина за резкия спад в изкупните цени не е руското ембарго, а рекордното предлагане на продукция заради отпадането на млечните квоти, намаленото търсене в световен мащаб и повишената производителност. 250 000 т мляко са предложени допълнително на европейския пазар след отпадането на квотното разпределение.

Според Европейската комисия като цяло ембаргото на земеделска продукция за Русия не е оказало силен ефект върху износа, но ситуацията е различна в отделните държави, и затова е необходимо удължане на действието на извънредните допълнителни мерки за стабилизиране на пазара. За година ЕС е похарчил 220 млн. евро за подкрепа на земеделските производители, търпящи загуби от забраната за износ в Руската федерация.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички