Комисията по земеделие отхвърли ветото на Радев за земите


Комисията по земеделие отхвърли ветото на Радев за земите
Снимка: БГНЕС

3385

Депутатите от земеделската комисия в Народното събрание отхвърлиха ветото на президента Румен Радев, наложено на Закона за посевния и посадъчния материал, в който бяха прокарани поправки, позволяващи застрояване на земеделски земи.

Ветото бе отхвърлено с 12 гласа „за” и 9 гласа „против”, предаде репортер на БГНЕС.

Йордан Апостолов от групата на Обединените патриоти взе първи думата и коментира ветото на президента точка по точка. Не виждам земята да пустее, много добре знаем, че обработваемата земя се увеличава с всяка изминала година, каза той. Защо президентът не взе отношение по решение на Върховния съд във връзка с фалшивите договори за наем, нека администрацията на държавния глава следи и другите актове , за да не се стига до див популизъм, посочи депутатът. Десетки и стотици общини нямат приети общи устройствени планове- ако те бяха влезли в сила земите с променено предназначение, тези терени щяха да са отразени и нямаше да се наложи да хвърляме тези усилия в момента, поясни той.

Бюрхан Абазов, депутат от ДПС, изрази становището на колегите си от ПГ, че те ще подкрепят ветото на президента и даде аргументи в подкрепа на това решение.

Светла Бъчварова, народен представител от БСП за България каза, че от парламентарната й група приемат забележките във ветото на държавния глава и го подкрепят. Този законопроект- законът за опазване на земеделските земи трябва да бъде разгледан отново, за да се отразят промените, възникнали през последните 6 г., препоръча тя. Според нея трябва да има икономически анализ за последствията.

Депутатът от ПГ на Воля Кръстина Таскова посочи, че ще гласува против закона и ще подкрепи ветото на президента. Тя влезе в спор с депутата от ОП Апостолов и намекна за лобистки интереси от страна на патриотите.

Депутатът Александър Сабанов от ПГ на ОП заяви, че хората имат право да се разпоредят със земята си както пожелаят.

Срам ме е, гледам ви в очите, косите са ми бели, защото тук някои хора така поставят нещата, че да не се удовлетворят нашите искания, каза Здравко Младенов от организацията на собствениците, защитаващи имотите си. Той заяви, че е възможно президентът да е подведен, но депутатите са тези, които са най-компетентни. Ние вложихме парите си, за да извадим земите си от земеделския фонд, което е нищожна част от всички земи, и то от най-лошите, и това са права ,които ни дава Конституцията, обясни той. Искам да направя нещо, от което да спечеля, защото, ако печеля аз, печели и държавата, категоричен бе Младенов. Той нарече президента „някой си”, защото бил подведен.

Г-н Младенов обиди президентската институция и трябва да се извини, настоя Димитър Бошкилов от БСП за България и изложи своите несъгласия.

Правото на частна собственост е индивидуално- „зелените политики” убиват икономиката и правото на частна собственост, апелирам да подкрепите законопроекта и да ни помогнете да си изхранваме семействата, призова друг представител на собствениците на земеделски земи с променено предназначение. Защитете дребния собственик, българските семейства, заключи той.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички