Мащабни проверки заради зачестилите нарушения в горите


Мащабни проверки заради зачестилите нарушения в горите
Снимка:

2245

На територията на голяма част от страната стартираха мащабни проверки за контрол по опазване на горите и движението на дървесината у нас. Те са по две направления – от 2 дни се извършват, както комплексни проверки, така и чрез поставянето на временни контролни горски пунктове пред големите ползватели на дървесина, съобщиха от МЗХ.

При тях на входа на голямо преработвателно предприятие са задържани два камиона с технологична дървесина без задължителните проследяващи GPS-и. Заради неподчинение на разпоредбите на горските служители от единия шофьор се е наложила намесата и на полиция. Инцидентът става през нощта на 30-и срещу 31-и май. След проверката се оказва, че самата дървесина е с документация и законен произход. Камионите обаче са извършили над 100 курса без задължителните GPS-и, за което са съставени актове и констативни протоколи.

При комплексните проверки са инспектирани 45 обекта за добив на дървесина - сечища, 74 обекта за преработка на дървесина и 10 превозни средства. Съставени са 10 акта и са дадени разпореждания за още 11 акта за установяване на административни нарушения. За отстраняване на пропуски са издадени и 30 констативни протокола с конкретни предписания.

Най-честите констатирани нарушения при проверките освен превоз без задължителните GPS-и и проследяващи устройства на камионите, са още неработещи или ненасочени в правилна посока камери за видеонаблюдение, както и че не са вкарани билетите за постъпилата дървесина. В проверките участват над 120 служители от Държавните горски стопанства, Регионалните дирекции по горите и Изпълнителната агенция по горите. На 10-те временни контролни горски пунктове са съставени 6 акта и 13 констативни протокола при проверката на 278 превозни средства. Най-много нарушения са констатирани в Пловдивско.

Проверки са извършени и по Закона за лова и опазването на дивеча. При тях на територията на Ропотамо е установено, че в автомобил „Мерцедес“ има бракониерско месо от сърна. Те са задържани.

За засилване на контрола и опазването на горските територии от нарушения е изготвена и програма за проверки през целия месец юни. Те ще бъдат в цялата страна. Ще се проверяват сечищата на място и дали е извършено маркирането на дървесината. Ще се проследи и състоянието на насажденията и дали има процеси на съхнене.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички