Неустановено заболяване върлува по ярета и овце


Неустановено заболяване върлува по ярета и овце
Снимка: БГНЕС

8048

Неустановено заболяване мори млади ярета и овце, а възрастните животни спират да дават мляко.

За това алармира на днешната среща на животновъди с представители на Областна дирекция „Земеделие“ в Русе Деан Тодоров, председател на Националната асоциация за развитие на млечните породи кози. В асоциацията са обединени собствениците на 400 стада с 88 000 животни, предава БГНЕС.

Проблемът е започнал преди две години, като ситуацията е станала особено тревожна през 2015 г. и се наблюдава във всички стада. Заболяването, което все още е неустановено, е довело до смъртност между 20 и 40% на младите животни при козите и овцете. Те се дехидратират от диария, която не се повлиява от антибиотици, и изходът е летален. При възрастните животни се наблюдават симптоми като на заразна агалаксия – болест, която не е вредна за човешкото здраве и не му влияе, но се отразява на продукцията. „Заболяванията рязко намаляват млечността на животните, оттам спадат и приходите на фермерите. При животните се получава нещо като мастит, който е в специфична форма. Нещо, което ние не сме виждали до момента“, обясни Тодоров.

Животновъдите ще поставят въпроса пред земеделското министерство и Агенцията по безопасност на храните още следващата седмица. Те ще настояват да се проведат изследвания в цялата страна и да се вземат проби, за да се установи заболяването. До този момент по своя инициатива те са взели и изследвали пет проби, които са отрицателни за заразна агалаксия, но положителни за пастьорелоза.

„Проблемът е, че в България няма ваксина, която да предпазва от това заболяване пастьорелоза. Има я в Гърция, понеже в Гърция го е имало този проблем дълги години. Експерти дори смятат, че заболяването в България е дошло от Гърция чрез нерегламентиран внос и движение на животни. Проблемът е, че болестта много бързо се развива, а при възрастните животни няма фатален изход и много трудно може да се забележи, че са болни. На външен вид са здрави, всичко е нормално, но просто се получава този мастит“, каза още Деан Тодоров.

В България не се извършва ваксинация срещу това заболяване, тъй като няма лиценз за ваксина срещу пастьорелоза. А ваксината не е скъпа - цената й в Гърция е около 1-1,20 лв. за едно животно.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички