Обща платформа за сътрудничество ще бори проблемите в горите у нас


Обща платформа за сътрудничество ще бори проблемите в горите у нас
Снимка: БГНЕС

2185

В края на септември ще бъде стартирана обща Платформа за сътрудничество по проблемите в горите. Това беше обявено на среща между заместник-министъра на земеделието и храните доц. Георги Костов и директора на Европейския институт по горите (ЕИГ) д-р Марк Палахи, който е на двудневна визита в България,, съобщава "Агрозона".

„Поканихме всички заинтересовани страни в горския сектор, в това число неправителствени и браншови организации, асоциации на общински и частни собственици на гори и научни институции да вземат участие в обща Платформа за сътрудничество. Платформата ще е публична и с участието в нея, сигналите за нарушения и проблеми в горите, които се подават, ще могат да бъдат проверявани за 24 часа”, обясни Георги Костов.

От Министерството на земеделието и храните се надяват тази платформа да се превърне в един добър пример за партньорство с гражданското общество не само в национален, но и в европейски план. Чрез нея ще могат да бъдат разпространявани информации и за обучения, семинари и други събития, свързани с развитието на сектора. С въвеждането й се цели и засилване на ролята на гражданското участие при осъществяването на контрола в горите.

Първи септември е крайният срок за подаване на предложения по организацията и съдържанието на платформата. Окончателното й стартиране се очаква да бъде на 26 септември 2016 г.

В рамките на разговорите с директора на Европейския институт по горите бяха обсъдени и възможностите за съвместни дейности при извършването на Националната горска инвентаризация в България и включването на българските образователни и научни институции, работещи в областта на горите, като партньори в значими проекти на ЕИГ. На срещите бяха обсъдени още създаване на център за обучение и квалификация с участието на Европейския институт по горите като официален партньор, както и създаване на регионален център на ЕГИ за стопанисване на издънковите гори за Югоизточна Европа.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички