Горите с ограничения за стопанската дейност са се увеличили с 200 000 ха


Горите с ограничения за стопанската дейност са се увеличили с 200 000 ха
Снимка:

2893

За 2 години площта на горите, които се стопанисват по специален начин, с определени ограничения нараства с около 200 000 хектара. Това каза заместник-министърът на земеделието Георги Костов при представяне на резултатите от реализиран проект на Изпълнителна агенция по горите за определяне на горите във фаза на старост в държавните горски територии, предаде БГНЕС.

„Ограниченията, които се налагат в тези 200 000 хектара, към този момент имат голямо обществено значение, имат значение за опазването на природата на страната и за всички елементи от това, което наричаме екологична верига”, посочи зам.-министърът.

Костов припомни, че през 2015 г. по предложение на земеделското министерство, правителството прие увеличаване на площта на т. нар. „защитни гори” в България със 105 000 хектара. „Това беше в отговор на очакванията на обществеността за по-добра превенция на всички останали територии, на инфраструктурата от неблагоприятните явления на климата, които наблюдаваме в екстремален вид последните години”, каза Костов. Защитни гори са тези, които образно казано пазят човека и човешката инфраструктура. Това са гори на стръмни територии, които предпазват почвата от ерозия, пазят далекопроводите, нефтопроводите, пазят пътищата, магистралите, долините.

Днес бяха обявени близо 107 000 ха гори във фаза на старост. Това са отново държавни гори, в които ще бъдат наложени определени строги ограничения във връзка с тяхното опазване и опазването на биологичното разнообразие. „Горите във фаза на старост и режимите за тяхното стопанисване тепърва ще бъдат предмет на обсъждане. Към този момент държавните горски предприятия поемат ангажимента да не извършват стопански дейности в така определените насаждения, докато стане ясно какво трябва и какво може да се прави”, каза още Костов. Той обясни, че ние сме задължени, ако искаме да ги поддържаме в това състояние да извършваме определен вид дейности, което да ги поддържа в това състояние. 7% от местообитанията в зоните по Натура 2000 са определени като гори във фаза на старост в държавните горски територии.

На електронната страница на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) ще бъде представена карта, на която са обозначени определените гори във фаза на старост.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички