Предложение: Млечните продукти от малки ферми да имат обща марка


Предложение: Млечните продукти от малки ферми да имат обща марка
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2730

Произведените в малки ферми млечни продукти да се продават под една търговска марка – тази идея обмислят експерти от фондация „Биоселена". Организацията консултира стопаните как да се регистрират по Наредба 26, която урежда директните продажби на храни от фермата.

Експерти от „Биоселена" са провели обучения със земеделците как трябва да бъдат оборудвани мини мандрите и как да се води документацията. „Следващата ни стъпка е обща марка, която да идентифицира фермерския продукт", каза зооинженерът Тенчо Христов. За да ползват марката, стопаните ще трябва да спазват определен стандарт, например за брой дни в годината, в които кравите да са на свободна паша, пише "Стандарт".

„Идеята не е продуктите да се унифицират, всеки ще ги продава със собственото си име, но трябва да има гаранция за качеството", каза Христов. По думите му след проверки на ветеринари се оказало, че по отношение на безопасността продуктите от малки ферми не са по-лоши от тези на големите преработватели.

Сега предизвикателството са продажбите на продуктите. Те обаче според наредбата са териториално ограничени. Малките фермери имат право да продават директно на потребителите само в собствената си административна област и една съседна. Експертът се съмнява, че това е добро решение за България, защото у нас административните области са по-малки например от тези в Германия. Тенчо Христо е и против ограниченията за процента мляко, който фермерите имат право да преработват сами, според големината на стадата. „Държавата трябва да мисли не за големия, а за малкия бизнес. Ако големите преработватели предложат добра цена, няма да останат без мляко за преработка", заяви той.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички