От днес младите фермери могат да подават проектите си по ПРСР


От днес младите фермери могат да подават проектите си по ПРСР
Снимка: Getty Images/Guliver

2499

От днес започва приемането на проекти по мярката от новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. Максималното финансиране на един проект е 25 хил. евро, а бюджетът е 35 млн. евро, което е половината от ресурса по мярката. Срокът за прием на документи ще е 1 месец - до 29 юли 2015 г.

Младите земеделски стопани могат да ползват безплатно услугите на Националната служба по съвети в земеделието при изготвянето на бизнес плановете по проектите си. За да кандидатства по мярката, младият фермер трябва вече да има създадено стопанство. Ако обаче той няма стопанство, може да кандидатства с намерението за създаването му, но в рамките на стопанската година - от 1 октомври 2015 г. до 30 септември 2016 г. Той трябва добре да прецени възможностите си и дали ще успее в рамките на този период наистина да създаде стопанство. Ако това няма да е по силите му, той не може да кандидатства за сегашния прием от 29 юни до 29 юли, съобщава "Стандарт".

За да се кандидатства по "Млад фермер", стопанството трябва да отговаря на определен икономически размер, който се изчислява в т.нар. СПО - стандартен производствен обем. Изискването за СПО е той да е минимум 8 хил. евро и максимум 16 хил. евро. СПО ще се изчислява по специална екселска таблица, публикувана на сайта на ПРСР и достъпна за всеки кандидат. Когато в тази таблица се въведат данните за отглежданата от фермера култура или животно, тя автоматично пресмята в евро стойността на съществуващото стопанство. Колкото по-голяма е тази стойност, тоест по-близко до 16 хил. евро, толкова по-голям е шансът на младия фермер да получи финансиране за проекта си. По-голямото СПО дава повече точки в класирането. Сред изискванията по мярка "Млад фермер" е още кандидатите да са на възраст между 18 и 40 навършени години. Те не трябва да са регистрирани като земеделски производители повече от 18 месеца, нито пък да са започнали някаква земеделска дейност. Стопаните трябва да имат предвид, че за земеделска дейност се приема и това, че са регистрирали земеделски обект или ако са кандидатствали за субсидии досега. При тази ситуация те нямат право да кандидатстват по мярката.

Проекти с приоритет по "Млад фермер" са тези от секторите животновъдство, плодове и зеленчуци и биопроизводство. Максималният брой точки, които кандидатите могат да получат, е 74. А приоритетите, по които ще се оценяват проектите им, са 4 - дали кандидатът има средно или висше земеделско образование, дали проектът му е насочен към един от приоритетните сектори и какъв е икономическият размер на стопанството му, дали е в преход по биологично производство или вече е сертифициран биопроизводител, дали проектът му осигурява поне 1 работно място. В бизнес плана на младия кандидат-фермер трябва да има един задължителен компонент - инвестиция в дълготрайни материални или нематериални активи за закупуване например на техника, ограда, складово помещение.

При одобрен проект парите се изплащат на 2 транша - при самото одобрение на бизнес плана и след коректното изпълнение на всичко, заложено в него. Всичко, което младият кандидат-фермер посочи в своя проект, трябва да е реализуемо и той да не надценява възможностите си при изготвянето му. Бизнес планът трябва да е изпълним, защото в противен случай ще има санкции за младия фермер. В бизнес плана задължително трябва да е заложено минимално увеличение на производствен обем в рамките на 5-те години по изпълнението на проекта. Всъщност това е условието, за да бъде получен вторият транш от финансирането. Ако проверките констатират, че бизнес планът не се изпълнява, санкциите за младия фермер ще са сериозни - ще се наложи той да върне цялото финансиране плюс законната лихва, определена от БНБ за изминалия период.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички