Отменени са ограниченията за търговия на месо и мляко заради нодуларния дерматит


Отменени са ограниченията за търговия на месо и мляко заради нодуларния дерматит
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2229

Европейската комисия (ЕК) отменя ограниченията за търговия на мляко и месо наложени на България заради нодуларения дерматит.

След провелата се в началото на месеца Конференция по въпросите на болестта „Заразен нодуларен дерматит“ (ЗНД), Европейската комисия отменя наложените на България ограничения за търговия с охладено месо и мляко. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Свободно, без допълнителни изисквания и ограничения може да се търгува мляко и млечни продукти, предназначени за човешка консумация, както и прясно месо от едри преживни животни. Когато млякото е предназначено за хранене на животни, условието е да преминало термична преработка, за да се намали риска от евентуално предаване на вируса на болестта, съобщава Фокус.

Припомняме, че до момента в изпълнение на Решение на ЕК относно някои защитни мерки срещу ЗНД в България, бяха наложени ограничения за търговия и транспорт на едри преживни животни и продукти от тях. Беше наложена забрана за движение към други държави членки и трети страни на живи животни, ваксинирани срещу ЗНД, забрана за движение към други държави членки на говеда на възраст под 6 месеца, които не са ваксинирани срещу ЗНД, а са родени от ваксинирани майки. Една от забраните не допускаше търговия с държави членки или трети страни на прясното месо. Допускаше се търговия с месни продукти, произведени от прясно месо, при условие че са били подложени на високо термична преработка и са придружени от официален здравен сертификат. Млякото и млечните продукти също трябваше да се подлагат на пастьоризация.

На база на опита на България, страната ни предложи на Европейската комисия промяна в действащата правна рамка. В резултат на това беше изготвен нов проект на Решение на ЕК за здравни мерки по отношение на контрол на ЗНД, който беше представен в София по време на конференцията и гласуван от държавите-членки на заседание на Постоянния Комитет по растения, животни, храни и фуражи на 14 септември 2016 година.

Новото Решение позволява свободно движение на ваксинирани живи животни от не инфектирани зони, където не са констатирани огнища (Зона 1), това са областите Бургас, Варна, Добрич, Разград, Русе, Силистра и общините Шумен, Каспичан, Нови пазар, Козлево, Каолиново, Венец и Хитрино от област Шумен, Свищов, Полски Тръмбеш и Стражица от област Велико Търново и Опака, Попово и Антоново от област Търговище.

След публикуване на Решението ще бъде разрешено придвижването на ваксинирани живи животни от Зона 2 (инфектирани зони, с огнища на ЗНД) с други държави членки или трети страни след двустранно споразумение.

Новата правна рамка позволява значително да се намалят индиректните загуби на български животновъди, месо и млекопреработватели, като се позволява свободната търговия с добити и произведени от тях продукти.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички