Порожанов: Няма риск от загуба на евросредства в ДФЗ


Порожанов: Няма риск от загуба на евросредства в ДФЗ
Снимка: БГНЕС

6278

В Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) няма извънредни проверки на Европейската комисия и няма риск от загуба на милиони, увери директорът на Фонда Румен Порожанов. Той отказа да коментира проверката на ДАНС в разплащателната агенция, предаде националното радио.

Две седмици след публикациите за възможна загуба на европари заради далавери във фонд "Земеделие" ръководството му събра журналистите, за да отчете как се бори с корупцията. Около 600 сигнала за нередности постъпват всяка година във Фонда, каза Юлиян Марков, шеф на дирекция "Противодействие на измамите" и даде примери: "15 проекта от една и съща консултантска фирма, за които са установени, че са представени документи с невярно съдържание".

Порожанов разказа любопитни детайли от проверките. Например 300 проекта за гледане на зайци и пъдпъдъци се появяват изведнъж в Благоевградско. Опитът да бъде проверен този внезапен интерес към зайци и пъдпъдъци превръща проверяващите в преследвачи на животинките: "Бенефициентите започнаха да се крият. Започна един пренос, разнос на кафези със зайци и на пъдпъдъци".

Всички сериозни нередности отиват в прокуратурата. 294 сигнала има и за нарушения от самите служители на Фонда. Те са за корупционни практики и конфликт на интереси. Според шефа на Инспектората Недко Недков част от сигналите се подават от неизправни бенефициенти.

"Кандидати-бенефициенти, които са извършили някакво нарушение, прегрешение и се опитват да прехвърлят цялата вина за техните неудачи към служителите", каза той.

След проверка на останалите сигнали, четири са изпратени до Прокуратурата, а пет служители са дисциплинарно уволнени. Само един служител е осъден за изнудване, и то с условна присъда. От Фонда отрекоха и информациите за плащани скъпи яхти, самолети и коли. Най-скъпата кола, плащана от Фонда, е за 60 000 лева.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички