Танева: 13 са огнищата на нодуларен дерматит


Танева: 13 са огнищата на нодуларен дерматит
Снимка: БГНЕС

6321

В три области на страната има 13 огнища на болестта заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни, като има съмнение за още едно. Това каза земеделският министър Десислава Танева, която обяви и точната сума, която ще бъде предоставена по бюджета на МЗХ за справяне с последствията от болестта – 14 490 000 лева, предаде БГНЕС.

В тези 13 огнища, по данни към вчерашна дата, хуманно са евтаназирани общо 537 животни, като заболелите животни с клинични признаци са много по-малко - обикновено 1 до 4 животни във всяко от тези 13 огнища. Резултатите за съмнителното огнище ще станат ясни до 2 дни. До петък тази седмица всички стопани ще получат компенсации за умъртвените животни. Вчера са осигурени 200 000 лв. – те от утре ще могат да бъдат платени като обезщетение за умъртвените животни в стадата, в които са установени зарази.

Първото огнище на тази болест е установено на 13 април. Издадена е заповед от БАБХ за всички мерки, които трябва да предприемат областните дирекции, където са установени огнища както и всички областни дирекции по безопасност на храните в Южна България и пограничните райони.

В Турция и Гърция това заболяване е от няколко години. В Турция има близо 900 огнища, в Гърция над 117. Най-близкото до Българя е на 4 км южно от Кулата. „Ние очаквахме това заболяване дори още от есента. То се откри благодарение на мониторинговата програма, изпълнявана от БАБХ”, каза Десислава Танева. Тя заяви и че в понеделник са поискани 350 000 дози ваксини за всички едри преживни животни на територията на Южна България и припомни, че от тази сутрин имат увереността, че до средата на следващата седмица ще дойдат първите 150 000 дози.

На въпрос защо, след като са очаквали заболяването да дойде, не са ваксинирани животните преди това, Танева каза: „Първо, защото това е забранено. Второ, защото това е въпрос на решение на всяка страна-членка и то само след нотификация каквато сме поискали. Това решение, включително и българската страна го взе и ще го затвърди утре на Националния консултативен съвет по искане на фермерите, защото една такава ваксинация носи след себе си 3-годишно ограничение за продуктите от животните, които ще бъдат ваксинирани. Въпросът не е еднозначен, въпросът е според национална специфика на даден вид производство кое е по-доброто и при кой вариант би имало по-малко икономически загуби за фермерите”.

С близо 15 млн. лв., които бяха отпуснати, ще се пръска срещу известни към момента 9 вектора от насекоми, къвосмучещи животни, които са потенциални преносители на болестта. Ще се купят препарати за пръскане в районите около фермите и да се изплатят всички животни, които ще бъдат евтаназирани поради установено заболяло животно в стадата им. Успехът за овладяване на заболяването, влязло в България е възможен, само ако всички лица, които са част от процеса по отглеждане на животните и по контрола върху здравеопазването им стриктно изпълняват дадените заповеди.

Утре е свикан Консултативен съвет по животновъдство. Според Танева по неофициална информация от снощи, днес Македония също ще обяви огнище на заразен нодуларален дерматит.

Самото заболяване не е опасно за хората по никакъв начин. Но този, който гледа животното, може да стане преносител, затова всяка ферма в този период, който ни очаква – поне близо 2 месеца, трябва да ограничи достъпа до животните си, а тези, които го правят да са със защитно облекло.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички