Порожанов: Във фермата с вторичното огнище на чума не ни допускат за втора проба


Порожанов: Във фермата с вторичното огнище на чума не ни допускат за втора проба
Снимка: БГНЕС

2835

От вчера има резултат за ферма в Болярово. Фермата е отделена, с 200 и няколко овце. Няма допир на пасищно и водно ниво. Това каза пред журналисти в парламента министърът на земеделието Румен Порожанов за мерките срещу чумата в Странджанско.

„Все още няма клиника на заболелите животни, затова основният вирусолог на ЕК Крис Даклер даде възможност да се вземе втора проба, която да се направи бързо. Спрели сме действията заради напрежението. Въпреки че със стопаните се разбрахме, те не желаят да допуснат ветеринарните лекари за втора проба. Смятам, че това излиза извън рамките на правилата“, обясни той, цитиран от "Фокус".

По думите му огнищата са в 5 населени места - Воден, Кости, Шарково, Странджа и Крайново. Останали животни има само в Шарково.

"Отново казвам, че във въпросното стадо на леля Дора няма положителна проба, но в самото населено място пробите са 22“, обясни той.

„Протегнах ръка, казах, че ако пробите са отрицателни заповедта ще се отмени. Вчера създадохме оперативен щаб на местно ниво, за да могат да се координират по-добре взаимоотношенията между ветеринарите за дезинфекцията и контролът за движението на хора и на животни“, допълни министърът.

Порожанов каза още, че днес се изплащат обезщетенията в Крайново и Странджа, а в понеделник ще бъдат изплатени и тези в Шарково за евтанизираните стада.

„Разговарях с една от козевъдните асоциации. По мое настояване тя пое ангажимент да заделим едно стадо от 100 кози. В момента, в който падне карантината от населеното място на баба Дора поемам личен ангажимент ние да ѝ ги предоставим. Тя в момента има 61 кози и 18 агнета, които се водят в регистъра. Всичко останало, те са 90 кози, агнета и ярета, които никой не си прави труда дори да ги вписва, това не ни е болката в момента“, каза още министърът.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички