Сериозни проблеми със зърнената реколта, ако времето не се оправи скоро


Сериозни проблеми със зърнената реколта, ако времето не се оправи скоро
Снимка: Getty Images/Guliver

3814

Трудно е да се прогнозира какво ще е количеството и качеството на реколтата при сегашните метеорологични условия. Това каза Александър Александров, председател на Съюза на зърнопроизводителите-Видин, пред "Фокус". Той посочи, че очакванията до преди няколко седмици са били за добра реколта от есенници.

„Меката зима даде възможност на посевите да братят. Пролетните мероприятия като пръскане и торене се направиха навреме, но след това нещата се влошиха. Ако в съвсем кратък период времето не се оправи, проблемите с реколтата ще са много”, обясни Александров.

Той допълни още, че заради преовлажнените почви не може да се направи и добро обследване на културите, което е огромен проблем. Александров каза още, че вчера управителният съвет на националната асоциация се е събрал да търси решение на проблема, в хода на срещата е обсъден и проблем, свързан с борбата с градушките.

„Във Видинска област бяха съкратени пет ракетни площадки. Ние намерихме компромисен вариант с новото ръководство на Агенцията за борба с градушките - да възстановим хората на работа, което е добре за момента, защото градушките, съчетани с обилните валежи, ще ни създадат големи проблеми”, поясни Александър Александров.

По думите му са осигурени средства за възстановяването на ракетните площадки в областта, макар че достъпът до някои от тях е силно ограничен, заради лоши пътища. „Някъде пътища дори няма, изровени от дъждове – миналогодишни и сегашни. Но колегите - земеделски производители, помагат на служителите на агенцията, за да може да се води ефективна борба с градушките”, завърши Александров.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички