Ще изнасяме фуражи и фуражни добавки за Китай


Ще изнасяме фуражи и фуражни добавки за Китай
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3780

България ще може да изнася за Китай комбинирани фуражи и фуражни добавки. Това стана ясно след подписването в Будапеща на двустранен протокол между заместник-министъра на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева и Джъ Шупин,министър на Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на Китайската народна република /ГАНКИК/, съобщиха от МЗХГ.

Министерството на земеделието, храните и горите чрез Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ е българският изпълнителен орган по настоящия протокол. Той влиза в сила от датата на неговото подписване и ще е със срок на валидност от пет години.

Комбинираните фуражи на растителна основа и фуражните добавки трябва да са от преработвателни предприятия, одобрени или регистрирани от БАБХ. Комбинираните фуражи на растителна основа и фуражните добавки могат да се изнасят за Китай само след като ГАНКИК одобри преработвателните предприятия, препоръчани от МЗХГ.

Всички регистрирани и одобрени преработвателни предприятия трябва да имат създадена и да прилагат система за анализ на опасностите и критични контролни точки (HACCP) или система за управление на качеството, основана на концепцията за HACCP, а също и да прилагат система за обратно изземане на продукта и за проследяване. Контролът върху суровините, производството, преработката, съхранението, транспортирането и хигиената на съоръженията за временно съхранение в близост до пристанището трябва да бъде засилен. Целта е да се избегне всякакво замърсяване на комбинираните фуражи на растителна основа и на фуражните добавки с почва, животински трупове и оборски тор, растителни и животински остатъци.

БАБХ трябва да засили официалния контрол върху предприятията, произвеждащи и преработващи комбинирани фуражи на растителна основа и фуражни добавки, както и да осъществява рутинен надзор върху тях, за да гарантира качеството, безопасността и здравния статус на изнасяните продукти.

Заместник – министър Вергиния Кръстева е в Будапеща като член на делегацията, водена от г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България, за участие в Шестата среща на правителствените ръководители на Китай и страните от ЦИЕ.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички