Стимулите за сдруженията за напояване ще стигнат само за 30 от тях


Стимулите за сдруженията за напояване ще стигнат само за 30 от тях
Снимка: БГНЕС

2832

Земеделските стопани да плащат две цени за поливане на нивите си, като ще се въведе и специална тарифа за отводняване на земеделските площи. Това предвижда обща стратегия за управление и развитие на хидромелиорациите, приета от Министерския съвет. В нея е заложено преструктурирането на сегашното държавно предприятие "Напоителни системи". Това предприятие през годините е съпътствано от скандали с обществени поръчки и политически назначения.

"След тоталното разрушаване на хидромелиорациите – 20 години всеки се спасява поединично. Приветствам това, че най-после се отива към разработване на водна стратегия", коментира дългогодишният земеделски производител Красимир Кумчев пред БНР.

Новата стратегия ще доведе до нова цена на водата, което пък ще рефлектира върху цената на крайния продукт, който произвеждат градинарите.

Към стратегията обаче има и критики.

"През годините бяха унищожени поливните полета, разграбени и превърнати на скрап. В момента създават стимули за обединяване на земеделските стопани, но по доклад на Световната банка към настоящия момент има регистрирани около 106 сдружения. Стимулите, които се създават в момента, очакваните пари са около 100 милиона. Тези 100 милиона ще стигнат за около 30 сдружения. По никакъв начин не става ясно как ще бъдат разпределяни самите пари на сдруженията за напояване", заяви секретарият на Националната асоциация на сдруженията за напояване Николай Момчилов.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички