Танева: 4,3 млн. лв. ще бъде помощта за сектор "Пчеларство"


Танева: 4,3 млн. лв. ще бъде помощта за сектор "Пчеларство"
Снимка: БГНЕС

2346

Около 4,3 млн. лв. е ресурсът, който ще предоставим за подкрепа на сектор „Пчеларство” за тази година. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриването на ХIII Фестивал на странджанския манов мед.

„За миналата година производството на манов мед е около 11,400 тона, за които 9,400 е за износ. Най-големият процент биологично производство е пак в сектор „Пчеларство”, така че поздравления за здравето, което подарявате на хората с вашите продукти. Това е много важно”, допълни Танева, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ ще бъде осигурена помощ de minimis и ще бъде предоставен ресурс около 4,3 млн. лв. подкрепа на сектор „Пчеларство”, по определени условия, които ще са сходни с миналогодишните и ще бъдат взети с решение на УС на ДФЗ.

България е получила одобрение на първата нотификация по ПРСР, в нея една от основните промени е поисканото одобрение на мярка по агроекология за осигуряване на разнообразна паша на пчелите и вече е одобрена. „Да, тя не е в първоначалния й вид, претърпяхме много дълга комуникация с ЕК, нашата схема е подобна като френската и ще осигури директна подкрепа за първи път от ПРСР на пчелните семейства, но за сектора в мобилното пчеларство. Тази мярка бе одобрена с различни условия, с изискване за мобилни пчелини в територии, които са защитени в НАТУРА 2000 и в териториите на НР1 и НР2 с различни природни ограничения, има и срокове, в които тези мобилни пчелини трябва да пашуват на тези места, условия за отстояване. Плащането, което ще се получи, е на стойност 15.37 евро на пчелно семейство”, допълни още Танева.

„Какво ни предстои в момента – да изпълним изискването на комисията за идентификация на мобилните кошери по съвсем друга система. В момента колегите от БАБХ подготвят промени в нормативната уредба - маркирането и идентификацията да стане по начин, по който е възможно в електронната система на агенцията да се следи тяхното предвижване, с което ще докажем правото на плащане. Като приключи този процес през следващата година на практика ще разполагате с възможността да кандидатствате по тази мярка”, коментира Десислава Танева.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички