Танева: Излизане на "Булгартабак" от пазара на изкупуване на тютюн ще бъде проблем


Танева: Излизане на "Булгартабак" от пазара на изкупуване на тютюн ще бъде проблем
Снимка: БГНЕС

7368

Политиката винаги трябва да подкрепя производството, а никога не трябва да става така, че да страдат икономически оператори или производители. Ако „Булгартабак” излезе от пазара на изкупуване на тютюн, това наистина е проблем. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева във връзка с появилата се информация, че „Булгартабак” преустановява производството и продажбите на продукцията си за региона на Близкия Изток от 1 април, предаде „Фокус”.

На въпрос дали вече са получени сигнали от притеснени производители, тя обясни: „Тази кампания не е приключена, все още не сме взели съответните решения, защото се чака едно съдебно решение относно разпределението на помощта. Все още върви кампанията и има количества, които не са изкупена. Водим постоянна комуникация с различните изкупвачи, които са на пазара, не е само „Булгартабак”. Около 6-7 оператори оперират на българския пазар”.

По думите ѝ хаосът, който е създаден в пазара, силно демотивира участниците в него. „Надяваме се, че промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които приехме, ще върнат едно ниво на администриране в държавата, така че да е ясно кой засява тютюн, в какъв размер и с кой го е договорил”, уточни още земеделският министър.

Цени на месото

2016 г. е стартирала с по-ниски цени на замразеното пилешко месо, в сравнение с 2015 г. В момента средната цена е 2,82 лв., което е с 4,4% под нивото през миналата година. Производителите на пилешко месо търпят големи загуби, също както производителите на плодове и зеленчуци. Най-фрапиращи са загубите в млечния сектор, каза по-рано Танева по време на парламентарния контрол.

По думите ѝ след руското ембарго тези тенденции са се засилили и до ден днешен всяка от страните-членки са в тази спирала.

"2015 година се характеризира с намаление на цените на всички държави-членки. В България цените не са най-ниските", коментира Танева. Тя добави, че в някои европейски страни месото е по-евтино и причината за това е по-голямото производство отколкото у нас.

За 2014 г. са произведени 97 999 тона пилешко месо, а износът е бил около 26 000 тона. Голяма част от експорта е бил към Гърция, Кипър и Великобритания.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички