Земеделските кредити са 5,5% от всички фирмени заеми


Земеделските кредити са 5,5% от всички фирмени заеми
Снимка: Getty Images / Guliver

2818

Земеделието става все по-интересен сектор за финансиране от банките. Това заяви в рамките на форума “Конкурентно ли е българското земеделие” Илиан Георгиев, изпълнителен директор на Българо-американската кредитна банка.

Преди 10 години основните субекти, които са били финансирани са били земеделските кооперации, сега вече има повече фирми и частни стопани, т.е. вижда се смяна на формата на бизнеса, посочи Георгиев. За този период са били и много малко банките, с които земеделците са можели да работят. Към момента обаче земеделският сектор е интересен за банките и получава нужното финансиране.

Земеделските кредити в общия обем на фирмените кредити в банковата система са около 5,5%, а приблизително толкова е и делът на земеделския сектор в БВП, съобщава БГНЕС. Според Георгиев през последния програмен период активно са работили и банките и институциите, и са били намерени добри механизми, с които се е помогнало за реализацията на голяма част от проектите, които са изоставали заради това, че не са били налице необходимите банкови гаранции, които са необходими за финансирането на тези проекти. С Националния гаранционен фонд обаче е намерено добро решение, което е показало, че финансовият инженеринг и финансовите инструменти са много важно перо в подобряване на усвояването и реализацията на проектите.

Конкурентоспособността е разковничето и тя е заложена в развитието на българското земеделие до 2020 г. Това бе констатацията на зам.-министъра на земеделието Васил Грудев.

По думите му българското земеделие е претърпяло една първа степен на сериозна промяна след членството си в ЕС. Грудев посочи също, че в началото по време на първия програмен период, фокусът е бил върху субсидиране са били за гарантиране на доходите на земеделските стопани. Тази ситуация обаче е довела до сериозно субсидиране например в сектор “зърнопроизводство”. Благодарение на тези субсидии зърнопроизводството в страната ни е станало конкурентно на европейския пазар.

В политиката за подпомагане до 2020 г. има заложени приоритетни сектори, заяви Грудев. Става дума за секторите - зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство. Тези сектори се нуждаят от сериозна финансова инжекция, за да нарасне тяхната конкурентоспособност. Тук става въпрос не за повишаване на доходите на земеделските стопани, а за наваксване на изоставането, което имат спрямо конкурентните производители от другите страни.

Българските земеделски производители имат нужда от стимулиране на експорта, бе една от констатациите по време на форума. Георгиев посочи, че такава промяна вече се наблюдава. Проектите са насочени в тези приоритетни сфери.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички