Танева прогнозира ръст в земеделието и животновъдството в края на програмния период


Танева прогнозира ръст в земеделието и животновъдството в края на програмния период
Снимка: БГНЕС

2176

Би следвало в края на този програмен период да отчетем положителен ръст в развитието на производството на български плодове и зеленчуци и животновъдството, преодолявайки кризата в момента. Това заяви пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде БГНЕС.

"След това отиваме на пазара, на който българските производители да могат да са конкурентноспособни. Българският производител трябва да чувства равнопоставеност сред останалите търговци. Ние сме пълноправен член на ЕС и в този сме на общия европейски пазар на общността. От там насетне ролята на държава е първо по възможностите, които имаме съгласно реформираната общо селскостопанска политика да приложим такива национални мерки", смята Танева.

Тя коментира, че след реформата възможностите са много повече, отколкото първия програмен период, които да подкрепят секторите в земеделието, които изостанали в следствие на начина на подпомагане предния програмен период.

Според нея единственият проблем, който винаги ще стои пред България, е възможността за подкрепа с държавни средства. "Не може да бъдат равнопоставени с останалите страни, които имат много по-големи възможности за национална подкрепа. След да поставим въпроса, че и в този инструмент след да има правила, за да се гарантира равнопоставеност на пазара на труда от всяка страна в ЕС", убедена е Танева.

Земеделският министър не влезе в конкретика за това каква ще бъде националната подкрепа за земеделие от догодина, като само посочи, че това зависи от бюджета за 2016 г. По темата за затварянето на ферми тя каза, че в близкия месец ще тече проверка на фермите, които не са първа категория. След приключването и ще се обявят резултати и обемът на проблема ще стана ясен.

Относно това, че животновъдите обмислят нов протест и дали Танева се е срещала с тях, тя отвърна, че полага максимални усилия да се срещне с всички браншови организации, които са поискали. "Не знам дали ще има протест, разбира се, че ще се срещнем с тях. Вчера е проведена среща между животновъдите и зам.-министър Цветан Димитров и е постигнат консенсус да се направи местен Консултативен съвет в Благоевград за Благоевград", заяви още Танева.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички