Танева с оптимистични прогнози за зърнената реколта, не очаква поскъпване на брашното


Танева с оптимистични прогнози за зърнената реколта, не очаква поскъпване на брашното
Снимка: БГНЕС

2364

Жътвата на практика е приключила. В някои райони остават съвсем малко площи. За края на месеца сме свикали Консултативен съвет по зърното, на който ще обявим окончателните си данни. По предварителни данни България ще отчете най-добрата си зърнена реколта в последните години и разбира се – най-високия среден добив. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде "Фокус".

Тя все пак допълни, че тази година цените са рекордно ниски, но пазарът зависел от много фактори.

Танева коментира и тежкото състояние на пролетните култури в някои региони и нулевият добив на царевица в някои места. „Пролетниците, поради засушаването, са в тежко състояние в някои региони, но те са единични. Не трябва от дадена извадка да правим генерален извод. Имаме наблюдения и на Консултативния съвет по зърното ще обсъдим информацията, с която всяка от страните разполага”, обясни тя.

Спопред нея не би трябвало да има увеличение на цената на брашното.

„В България се увеличава потреблението на така наречените специални видове хляб. Статистиката показва увеличение на доходите на домакинствата, може би не в размера, който ни се иска или сме очаквали, но това провокира и промяна на потребителските навици. Промените са както по отношение на хлебните изделия, където има увеличение на по-луксозните, специални видове хляб, така и по отношение на потреблението на плодове и зеленчуци. Прясната консумация е значително по-висока, отколкото преди 5- 10 години, а тази на консервираните значително намаля”, обясни министърът.

Пчеларство 

България получи одобрение на първата нотификация на Програмата за развитие на селските райони. Една от основните промени е одобряването на ново направление в мярка „Агроекология и климат”, което ще позволи директна подкрепа на пчелните семейства, които са в мобилни платформи или са мобилното пчеларство, стана ясно от думите на Танева.

За първи път в обхвата на мярка „Агроекология и климат” ще има директна подкрепа за пчеларите. А в края на месец август предстои Управителен съвет за разпределение на държавна помощ de minimis за тях.

„Помощта ще бъде разпределена аналогично на помощта от миналата година, тоест до определен брой семейства. До 200 броя пчелни семейства ще е предложението”, посочи министърът и допълни, че ако в края на август се вземе решението това означава, че в края на септември ще може да започне и плащането.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички