Слънчогледовата реколта ще е слаба, цените остават като миналогодишните


Слънчогледовата реколта ще е слаба, цените остават като миналогодишните
Снимка: Pixabay

2499

До момента се прибират реколти между 100 и няколко и максимум около 200 килограма слънчоглед. Ако продължи така, най-вероятно реколтата ще спадне сериозно спрямо предходните години, независимо от добрите количества площи, които са засети в България. Това съобщи заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов пред "Фокус".

По думите му жътвата е започнала през първата половина на август, което не е традиционно - обикновено започва в края на месеца. Причината за по-ранния старт е сухото и горещо лято.

„Сухото лято ще компрометира най-вече количеството. Първите резултати, които се получават, са в Южна България и изненадващо вече и в Северна България. Това е нетрадиционно, защото там винаги се започва 10-15 дни след Южна България”, обясни Вукодинов и допълни, че резултатите не са добри и се жъне далеч под средните нива.

Метеорологичните промени през сезона обаче не са се отразили на качеството на произведената продукция от слънчоглед. „Първите индикации за качество на прибираната реколта са добри. При слънчогледа главното качество, което се търси е маслеността. Пробите, които излизат, са със средна, даже на места и над средната необходима масленост”, каза още Вукодинов.

На този етап няма рязка промяна на цените на слънчогледа спрямо миналата година.

„Цената се определя от много фактори. На първо място от количество реколта, която се придобива, на второ място се влияе от различни тенденции, които излизат извън нашата компетентност. Предполагам, че няма да има причини за промяна на цената на олиото, следствие на промяна на цената на суровината”, посочи Вукодинов.

По думите по количество произведен слънчоглед България е някъде между 4-о и 7-о място в световен мащаб. „Някъде на 2-о, 3-о място е ЕС, ако прибавим Русия и Украйна сме може би на 4-о място, което е доста прилично място. Основните ни конкуренти на европейския пазар са Русия и Украйна. В рамките на ЕС нямаме конкуренти, защото пазарът е единен. Сериозни количества се произвеждат в Унгария, Румъния, по-малко във Франция, Италия и Испания. Виждате, че стоим на сериозно място”, каза още той.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички