Трябва ли и населените места да се пазят от градушки?


Трябва ли и населените места да се пазят от градушки?
Снимка: БГНЕС

2362

Пред членовете на ресорната комисия министърът на земеделието и храните Румен Порожанов обясни, че предстои дебат дали и населените места да бъдат обхванати от защита от градушки.

За борбата с градушките имаме определено инициирано напрежение в две регионални дирекции в Пловдивско. Предложихме решение за заплатите, тъй като нямаше как да излизаме извън Закона за държавния служител. Темата за материалната база не е по-малко важна, посочи земеделският министър, цитиран от БГНЕС.

Според него въпросът е как оттук нататък трябва да се разглежда тази дейност. „Като дейност, която трябва да обхване максимално земеделските площи и трябва ли да обхване урбанизираните територии, които страдат от сериозни градушки, а към момента не са защитени. Предстои среща с кметове на общини, които да споделят виждането си-трябва ли градовете да бъдат опазвани от градушки. Имаме концепция Агенцията за борба с градушките да премине към държавно предприятие, финансирано с вноски от земеделския сектор“, обясни Румен Порожанов. Той посочи, че тъй като няма как из цяла България да бъдат разположени площадки за ракети, друг възможен способ за борба с градушките е чрез самолет, тъй като от земеделските територии в момента са обхванати по-малко от 50%.

Порожанов изясни и кои ще са основните приоритети на МЗХГ. Първият приоритет е свързан с устойчиво и пазарно ориентирано земеделие. За това са заложени 9 цели на брой. Следван устойчиво управление на горите, развитие на сектор рибарство и аквакултури. „Моята амбиция е тези неща да не останат на хартия. Има много неща, които се нуждаят от по-експресно внимание, други-от по-задълбочен анализ“, изтъкна министърът.

Като първи проблем, който среща Порожанов изтъкна горския сектор. „Изготвяме сериозен анализ за състоянието на гората, което не е в най-добрия си вид. Имаме разписана визия какво трябва да се предприеме. Предприемаме и много мерки, свързани с дърводобива, сред които и множество извършени проверки“, обясни Румен Порожанов.

Не на последно място, според него, Селскостопанската академия трябва да премине към полупазарен принцип, тъй като приходите й намалявали.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички