Тютюнопроизводителите плашат с протести


Тютюнопроизводителите плашат с протести
Снимка: Getty Images/Guliver

5056

Тютюнопроизводителите подготвят протести. Това обявиха от браншновата асоциация и от Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България в декларация, изпратена до медиите.

От бранша призовават управниците да спрат с "политическото говорене" срещу "Булгартабак". Според тях изявленията на ДСБ от последните дни "могат да се класифицират като заиграване със съдбите на хиляди български семейства".

Производителите подчертават, че тютюневия сектор е изключително чувствителен към всякакви зловредни слухове, още повече изказани от името на висши политици и държавници.

Ето какво още гласи декларацията:

""Булгартабак" обяви, че ще редуцира закупуваните количества тютюн от българските производители с 80 на сто. Това решение ще има пряко отражение върху българските тютюнопроизводители. За последните пет година компанията "Булгартабак" е изплатила 103 милиона лева за тютюн. Ако компанията спре да изкупува тютюни в същите обеми това означава, че над 15 % процента, около 4 000 000 кг., на стойност над двадесет милиона лева, от произвеждания в страната тютюн няма да бъде изкупен.

"Булгартабак" е единствената българска фирма, оперираща, както в сектора на изкупуване, промишлената обработка и продажба на тютюни, така и в сектора на тютюневите изделия. Компанията е единствената, която ежегодно изкупува тютюн от всички сортови групи, които се произвеждат в България и винаги е била естествен коректив на пазарното търсене и цени на българските тютюни, а също така и преграда пред извършването на спекулативни сделки от страна на случайните оператори на пазара. "Булгартабак" винаги е откликвал и помагал на нас производителите и е инициирал множество инициативи за популяризиране на българския тютюн.

НАТ 2010 и СПОТ БГ предупреждаваме, че увреждането на имиджа на която и да е отговорна компания, изкупуваща тютюн, но най- вече на "Булгартабак", ще донесе само негативи на страната, тъй като намаляването на търсенето ще доведе до лишаване от доходи на хиляди български семейства.

Ние питаме - готови ли са политиците от ДСБ да понесат отговорността за:

1. отнемането на поминъка и дохода на хиляди семейства на тютюнопроизводители;

2. лишаването на икономиката на Република България ежегодно от над 20 000 000 лева, в резултат на не реализирането на продукцията ни;

3. затварянето на още български предприятия;

4. превръщането на множество трудолюбиви граждани в безработни.

Ние сме готови за протестни действия! И сме убедени, че всички над 200 000 тютюнопроизводители ще ни подкрепят, защото всички сме засегнати!"

По-рано днес земеделският министър Десислава Танева заяви, че ако "Булгартабак" излезе от пазара за изкупуване на тютюн, това ще бъде проблем.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички