Зад поголовната сеч в Родопите стоят политически интереси, твърди лесовъд


Зад поголовната сеч в Родопите стоят политически интереси, твърди лесовъд
Снимка: БГНЕС

3407

Някой натиска лесовъдите да правят такива кощунства с гората. Това твърди Александър Дунчев, инженер-лесовъд и експерт в програма „Гори” на WWF. Той и Тони Кръстев, изпълнителен директор на Агенцията по горите, коментираха поголовната сеч в Родопите пред bTV.

„Имаме проблем с горските системи, защото това е символ, че вместо да се грижим за горите, горските системи се управляват със страх”, допълва Дунчев. По думите му зад подобни сечи, които не са изпълнени правилно, стоят политически и финансови интереси.

Според Тони Кръстев информацията, че това е санитарна сеч не е вярна. Сечта е възобновителна и всеки може да прочете какви сечи са позволени и колко позволителни са издадени. Общинското стопанство на Минерални бани е използвало една схема, която не е популярна сред лесовъдите – котлите са направени в правоъгълна, а не в овална форма.

По думите му има констатирани нарушения, като сливания на котлите, унищожение на подраста от млади дръвчета, но не може да каже, че това е незаконна сеч.

„Когато сечта се извършва в сезон, в който местното население не използва дървата, за да се отоплява, се търсят други изгоди. Всички структури подлежат на комплексни проверки”, допълва Кръстев.

„Горите в България, въпреки всичко, се възстановяват и това е нашият шанс. На това място вероятно ще се възстанови гората, но през това време тя няма да изпълнява екологичните си функции”, пояснява Александър Дунчев.

Тони Кръстев поясни, че проверка в Минерални бани вече се извършва и всеки, направил нарушение, ще заплати съответната глоба.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички