Закови промени могат да лишат големи чужди компании от бизнеса им у нас


Закови промени могат да лишат големи чужди компании от бизнеса им у нас
Снимка: Getty Images / Guliver

3332

Компании с капитал над 1.5 милиарда лева могат да изгубят бизнеса си заради законови промени. За това сигнализираха представители на работодателските организации и Българската фондова борса. Проблем създават глобите, които се налагат на чужди граждани или фирми, ако притежават земеделска земя у нас.

Инвеститорите алармираха, че трите месеца гратисен период, даден да се промени собствеността на земята при завареното положение, е крайно недостатъчен. Освен това се удрят дружествата със специална инвестиционна цел, които заедно с пенсионните фондове са основни играчи на капиталовия пазар у нас, съобщава БНР.

Глобите, които ще бъдат наложени на публичните дружества с чужда собственост, са за 100 лева на декар при първо нарушение и три пъти по-висока глоба при второ нарушение.

"При притежавани 500 хиляди декара общият размер на глобите, които биват налагани от този закон, означава първоначално да се плати глоба от 50 милиона лева, а в последствие 150 милиона лева, тъй като глобата се утроява след три месеца, ако не е отстранено съответното нарушение", заяви Иван Такев, изпълнителен директор на Българската фондова борса:

Казусът коментира и Добрин Иванов от Асоциацията за индустриален капитал. "От няколко години говорим за приватизация на Българска фондова борса и се надяваме да се появи стратегически инвеститор, който да е с безспорна репутация, ресурси и ноу-хау и който да развие Българската фондова борса. А в рамките на два месеца от Народното събрание бяха приети закони, които поставят съществуването на два основни участника на фондовия ни пазар -  пенсионните компании и дружествата със специална инвестиционна цел. Всичко това ни навежда на мисълта, че атаките срещу Българска фондова борса и публичните компании имат користна цел - приватизация на Българска фондова борса на определен инвеститор и на по-ниска цена", заяви той.

Организациите предлагат публичните компании да бъдат изключени от списъка на чуждите лица, които не могат да притежават земеделска земя у нас, или да бъде въведен специален праг, под който ще могат да работят на българския пазар

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички