Земеделци и пчелари: Мярката за медоносните култури е неработеща


Земеделци и пчелари: Мярката за медоносните култури е неработеща
Снимка: БГНЕС

6460

Земеделци от Добричко и пчелари бяха единодушни, че мярката за медоносни култури в настоящия програмен период е неработеща. Според земеделците причината е изискването към тях да насеят медоносни култури и да имат договор за пет години с пчелари, на които ще плащат за опрашване, но отговорността падала изцяло върху земеделците. Това стана ясно на среща днес.

Ако на третата година пчеларят остане без кошери, то земеделецът ще трябва да възстановява получената субсидия, обясниха земеделци. От името на пчеларите Янко Янков, областен координатор на Съюза на българските пчелари, определи мярката като неработеща, защото по нея пчеларите не получавали нищо. Той влезе в директен спор с представителите на Националната асоциация на земеделските стопани за отговорността по опазването на пчелите, предаде "Стандарт".

"Добричка област е прецедент в страната по смъртност на пчелни семейства", каза Янков и поиска от земеделски стопани в Добричко - Кирил Жендов, Орлин Панев и Радостина Димитрова, да кажат какви мерки ще предприемат зърнопроизводителите, за да се намали смъртността сред пчелите. Това стана повод за спор. Орлин Панев, както и колегите му, бяха категорични, че както има недобросъвестни земеделци, така има и такива пчелари и това е причина да има смъртност сред пчелите. Жендов дори сподели: "Аз самият имам 120 кошера, които са на платформи и в момента са до полето с рапица, което пръскам с инсектициди и нямам нито една мъртва пчела. За мен големия процент смъртност се дължи на това, че много хора влязоха неподготвени. Регистрираха се като земеделски производители и понеже имат договори по програми - най-лесно е при лоши грижи за пчелните семейства, да обвинят нас - земеделците".

Земеделци и пчелари не стигнаха до единодушие и по отношение на ползването на препаратите за обеззаразяване на семената за посев. Янков бе категоричен, че неоникотиноидите вредят както на пчелите, така и на хората. Кирил Жендов защити временното разрешение за ползването на тези препарати тази година, като сподели, че миналата година, когато тези препарати са били забранени, е имало пропаднали площи. "Ако не ги ползваме, няма как да оцелеят растенията, а оттам ще падне и добивът, както и рентите. Добричка област се издържа от рентите, които са най-високи в страната, че и в Европа. В Унгария рентата е в размер на 13-20 евро на декар, а в Добруджа - 40-50 евро за декар. Ние получаваме 28 лв./дка субсидия, от която до момента са ни платени по 16.20 лв. за декар, а платихме ренти 80-100 лв. на декар. С нашия труд вдигнахме цената на земеделската земя в Добруджа на 2 хил. лв. за декар", каза Жендов.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички