Зърнопроизводителите задържат продукцията в очакване на по-висока цена


Зърнопроизводителите задържат продукцията в очакване на по-висока цена
Снимка: Getty Images/Guliver

2119

В Монтана са сключени първите сделки с пшеница за хляб от новата реколта, Това каза Борис Ангелов, управител на стоковата борса в града. Цената в момента е 280-300 лв. за тон. Има и екзотични оферти от производители за цена от 400 и 450 лв., но тя не е реална и никой не преговаря за нея. В Добричко при старта на жътвата търговците предлагаха 290 лв. на тон, но само за седмица цената вече е скочила и в момента предложенията са за 340-350 лв. за тон франко пристанище, съобщава "Стандарт".

Продават производителите, които нямат собствени складове. Мнозина зърнопроизводители задържат продукцията си в очакване на по-висока цена. В мелниците също има голямо количество зърно от предишната реколта, затова и те не бързат да купуват ново.

Тази година качеството на пшеницата в Северозападна България е много високо. Почти няма разлика между фуражна и хлебна пшеница, твърди брокерът. Кризата в Гърция обаче затваря пазара за зърно с тази страна. Заради невъзможността за разплащания производителите са принудени да търсят нови пазари. Македония също не купува зърно. Но заради добрата реколта стопаните очакват добри печалби.

Повече сделки са сключени за ечемик. Тон от фуражния ечемик се продава по 260-280 лв. Малко по-скъп е пивоварният. В Добричко започна и прибирането на реколтата от рапица. За маслодайната култура цената франко пристанище в началото на кампанията е 760-770 лв. за тон.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички