Незначителна търговска активност на БФБ


Незначителна търговска активност на БФБ
Снимка: iStock/Guliver

4726

Европейските капиталови пазари малко преди края на деня се намират на негативна територия с понижения от около 2%. Сесията стартира със спадове, след като азиатските пазари по-рано през деня записаха понижения, в следствие на негативните новини за производството в Япония. Спадът на цената на петрола доведе до понижения за енергийните компании, а излезлият по-късно през деня отчет за заетостта в САЩ, който се оказа по-добър от очакваното, повиши опасенията за по-скорошно повишаване на лихвите на Федералния резерв, което също подейства отрицателно за акциите в Европа и зад Океана.

Българска фондова борса остана незасегната от тези настроения като основните индекси завършиха без забележими изменения. За съжаление търговската активност също бе почти незабележима. За по-значителен обем можем да говорим само по позицията на „Родна Земя Холдинг” АД, където се сключи една пакетна сделка на стойност от малко над 2.3 млн. лева, която формира почти изцяло дневният оборот.

Сред водещите позиции днес акциите на „Софарма имоти” АДСИЦ поскъпнаха с 2.19% до 4.899 лева за брой, а тези на „Неохим” АД отстъпват с 5.37% до 44 лева за една ценна книга.

Седмичен борсов коментар

Световните капиталови пазари завършват едно доста вълнуващо първо тримесечие на годината, в което силните спадове, започнали от китайската борса, и обхванали целия свят бяха последвани от ръстове, подкрепени от твърдата подкрепа на големите централните банки. Малко вероятно е тези резки движения да продължат, а с края на първата четвърт на годината в следващите седмици инвеститорите по света и у нас ще обърнат поглед към тримесечните финансовите отчети на компаниите. В момента финансовите пазари се намират в състояние на свръхниски лихвени проценти, което е предпоставка за икономически растеж като под внимание ще останат и макроикономическите показатели за най-големите икономики.

За Българска фондова борса първото тримесечие се характеризираше от твърде ниски търговски обеми и като цяло липса на интерес към родните компании от страна на местни и чужди инвеститори. И през предстоящите дни едва ли ни предстой нещо по-различно, освен ако изненадващи новини не раздвижат търговията по отделни позиции.

През седмицата в сряда и четвъртък общи събрания на акционерите ще проведат съответно ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ Разпределение България АД. От Националният статистически институт ще получим данни за продажбите в промишлеността, строителството и търговията за февруари, а Българска народна банка ще ни предостави дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на конвергенция за март.

http://www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички