Световните фондови борси се възстановяват


Световните фондови борси се възстановяват
Снимка: iStock/Guliver

3942

Последният ден от седмицата донесе леко възстановяване за световните фондови борси, които бяха подложени на натиск през последните няколко сесии. Днес притесненията на инвеститорите свързани с предстоящия референдум във Великобритания се успокоиха, което подпомогна цените на по-рисковите активи като акциите и петрола. Борсите на Стария континент малко преди края на сесията записват ръстове от около един процент.

Устремът на Българска фондова борса, който започна в средата на седмицата, днес се позабави, като индексът на сините чипове у нас SOFIX завърши почти без изменение на ниво от 456.73 пункта. Сключените сделки бяха на стойност от едва 343 хил. лева.

И днес най-активно търгуваната емисия на родния пазар бе тази на „Химимпорт” АД, като книжата на холдинга направиха крачка назад след скока си в сряда и днес отстъпват с 2.03% до ниво от 1.399 лева за една акция.

В положителния сектор завършиха „Холдинг Варна” АД, който отбелязва ръст от 3%, както и книжата на „Софарма имоти” АДСИЦ, които нарастват с 1.67%.

В сегмента за компенсаторни инструменти днес цената земеделските бонове се понижи с 3.87% до цена на затваряне от 72.1 стотинки за лев номинал.

Седмичен борсов коментар

Погледите на световните капиталови пазари през тази седмица със сигурност ще са насочени към Великобритания и по-специално към референдума за излизането на страната от Европейския съюз. С наближаването на датата 23-ти юни напрежението и спекулациите по въпроса оказват все по-силно влияние на фондовите борси, а неяснотата от изхода повиши рисковете на борсите и пренасочи инвеститорите към по-сигурните активи като ДЦК и златото. Финансовите пазари се готвят за големи и резки движения в дните около референдума, като най-засегнати ще бъдат британската валута и акции, но също така и европейските акции и еврото.

У нас през изминалата седмица Българска фондова борса се поразмърда от летаргията, в която бе изпаднала в последно време. Индексът на сините чипове SOFIX достигна най-високите си нива от началото на годината като причина за скока на бенчмарка на родния пазар в сряда бе новината за разпределението на дивидент за 2015 година на акционерите на „Химимпорт” АД за първи път в 10-годишната история на холдинга на БФБ. Повишен интерес имаше и към боновете за земеделска земя, които се търгуваха активно на ниво от 75 стотинки за лев номинал. Родният капиталов пазар остава не толкова силно зависим от международните борси, където движенията в последните седмици бяха отрицателни, но предстоящият референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз ще привлече вниманието и на месните борсови играчи.

В следващите дни ще продължат редовните общи събрания на акционерите на множество от публичните компании у нас като през тази седмица такива ще проведат "Стара планина холд" АД, „Синергон Холдинг” АД, „Свилоза” АД, „Трейс груп холд” АД, „Индустриален Холдинг България” АД, „Лавена” АД, „Холдинг Варна” АД и др.

 

http://www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички