КонтурГлобал напомни колко ѝ дължат от НЕК


КонтурГлобал напомни колко ѝ дължат от НЕК
Снимка: БГНЕС

4338

Почти половин милион лева дължи НЕК на една от двете американски централи - КонтурГлобал.

Според сметката на американската централа НЕК ѝ дължи вече почти 443 млн. лева - към 31.12.2015 г. Припомняме, че НЕК трябва да плати до края на месеца, за да може да се намали със 17% цената за разполагаемост на мощността от страна на централата, което в крайна сметка би трябвало да доведе до по-евтин ток от този ТЕЦ. Засега от американската централа не заемат позиция и относно решението на Министерския съвет от края на миналата година финансовият министър Владислав Горанов да преговаря с подходящи адвокатски кантори и да сключи договор с някоя от тях относно дългосрочните контракти за изкупуване на ток точно от централата на КонтурГлобал, както и от тази на AES. В момента ЕК проверява дали тези договори не представляват нерегламентирана държавна помощ.

Новите изисквания на екологичното законодателство в Европейския съюз налагат намаляване на емисиите на серен диоксид, азотен оксид и прахови частици в атмосферата, които от 1.01.2016 г. са вече задължителни за всички горивни производители на електричество в ЕС, включително и България. Още преди тази регулация да влезе в сила, КонтурГлобал Марица Изток 3 /КГМИ3/ въведе новите стандарти в своята работа чрез понижаване на емисиите от азотен оксид под 200 мг/Нм3 и увеличаване на ефективността на сероочистващите инсталации от 94% на 96%. Това бе постигнато в резултат на значителна инвестиция в размер на 18 млн. евро и добре планирана програма за модернизация, съобщават от американската централа.

КонтурГлобал стартира тази програма през 2012 г. За четири години бяха модернизирани горивните системи на всичките четири парни котли, започвайки през 2012 г. с четвърти блок и с извършване на модернизация на по един блок всяка следваща година.

Според статистиката на компанията електроцентрала на КонтурГлобал е постигнала вторите най-високи производствени резултати в своята история – 4 516 ГВтч, което е с близо 40% повече в сравнение с 2014 г. В резултат на това средната цена за МВтч падна с почти 20%. Нивото на разполагаемост от 87,3%, процент на използваемост (коефициент на производителност), е вече 63,8%, а параметърът, показващ ефикасността на централата (специфичен разход на топлина) се е покачил на 11,723 кДж/кг.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички