Официално: "Лукойл" държи 92% от складовете за бензин


Официално: "Лукойл" държи 92% от складовете за бензин
Снимка:

5289

"Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България" държат близо 90% от данъчните складове за горива. Това става ясно от данни на Министерството на финансите, предоставени на "Нова република" след съдебно решение, че това не е търговска информация, която трябва да се крие.

Данните са за 2014-2015 година. Общо капацитетът на данъчните складове за дизел е 881 878 959 литра. От тях 719 милиона и 400 хиляди литра са притежание на две компании - „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл България“. Тези две фирми са собственици на 82% от капацитетите в данъчните складове за дизел в България. При бензина ситуацията е още по-драстична. Общо капацитетът на данъчните складове за бензин е 398 036 000 литра. От тях 366 милиона литра са собственост отново на „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл България“. Това прави концентрация на 92% от собствеността.

Припомняме, че Мартин Димитров и Петър Славов от "Нова Република" водиха битка за това да стане ясно кои са собствениците на данъчните складове за горива в България и кой с какви капацитети разполага. Двамата спечелиха делото срещу отказа на Министерството на финансите да предостави информацията във Върховния административен съд.

Според бившия народен представител Славов това е монопол. "Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да започне разследване за злоупотреба с господстващо положение на компаниите от групата на руската компания "Лукойл" у нас", категоричен беше той.

По думите му "Нова Република", чрез евродепутата Светослав Малинов, ще сезира Европейската комисия за изясняване на ситуацията и разбиването на монопола при данъчните складове у нас. Именно този монопол според дясното обединение е причината за това българите да плащат много по-скъпи бензин и дизел. "Това е най-грижливо пазената тайна в държавата", заяви Славов.

Припомняме, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) преди седмица реши да прекрати производството за доказване на картел на пазара на горива на дребно. КЗК обаче забрани на служителите в различните компании на пазара на горива на дребно да комуникират помежду си.

"Данните, които получихме от Министерството на финансите, обясняват защо българските граждани надплащат всяка година над 1 милиард лева от цените на горивата", обясни говорителят на "Нова Република" Трайчо Трайков.

Той подчерта, че КЗК веднъж казала, че има данни за картел, а два дни след изборите решила, че няма. "Ние обаче го виждаме. КЗК да се счита за сезирана", каза още той.

Председателят на "Нова Република" в оставка Радан Кънев припомни, че преди изборите са поели ангажимент да бъдат защитник на малкия и средния бизнес от монополите и картелите.

"Сега правим точно това. За съжаление вътре в парламента няма вече кой да задава тези въпроси", каза Кънев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички