Борисов: 2% дефицит е оптималният вариант в момента


Борисов: 2% дефицит е оптималният вариант в момента
Снимка: БГНЕС

2432

Приемането на 2% дефицит е оптималното за момента, като се има предвид необходимостта да се изплащат задължения, поети от предишни правителства. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на кабинета днес, става ясно от стенограмата.

 „Дефицитът означава, че вземаш дълг и тези, които направиха 3,8 от 0,45 в момента имат нахалството да говорят, че ние вземаме дълг. Като кажем 2% дефицит означава, че ние ще вземаме милиард и осемстотин заем, защото всичко това, за което говорим, трябва да го дофинансираме с милиард и осемстотин”, коментира премиерът.

Борисов призовава министрите да подкрепят законопроекта за държавния бюджет, като уточнява, че между първо и второ четене в Народното събрание е възможно да има и нови предложения, и „ако някъде нещо сме пропуснали или толкова е важно, все пак нашият работодател парламентът ще ни нареди”

„Мисля, че рамката 2% е достатъчно компромис, който постигнахме с финансовия министър, защото, ако сме на 0% дефицит, това означава с милиард и осемстотин по-малко да разполагаме. За ваша информация – един милиард плащаме лихви на година държавата. Един милиард отива за лихви! Не искам да забравяте, че цъкащата бомба в енергетиката от близо четири милиарда продължава да съществува. Банките вече не дават банкови гаранции без държавна гаранция за енергетиката. Така че, знам колко е важно за всеки един от вас, но това е положението”, заявява Борисов.

Той уверява, че с НАП, с „Митници“, с МВР, с ДАНС ще продължат да събират повече приходи. „Аз не искам политическите партии, които ще подкрепят бюджета, да ни притискат с дефицита да го вдигам нагоре. Имайте предвид финансовата дисциплина – бюджетен дефицитен от 2%, от една страна, дори е малък за публиката, но за финансистите това означава, че милиард и осемстотин милиона ще похарчим повече от това, което сме произвели. Нашето правителство трябва да се стреми да минем под 1%.", допълва министър-председателят.

По думите му балансите и финансовите разлики "не са драстични" нито в здравеопазването, нито в образованието.

В коментара си по бюджета Борисов използва всички аргументи в защита на 2-процентния дефицит. "Аз съм добър, кротък човек, демонстрирам всеки ден разбиране, ама те с нахалството си вече минават границите. Те направиха дълга. Ние сега сме принудени да дадем тези пари, веднъж. Втори път, не се подвеждайте, когато ви казват, защото и при мен са били синдикатите: „Пуснете го 2,5 бюджетния дефицит, нали 3 ви е границата”. Да, но това означава да харчим на следващите поколения парите", заявява още премиерът.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички