Борисов свика среща в Министерски съвет заради "Олимпик"


Борисов свика среща в Министерски съвет заради "Олимпик"
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

2535

Премиерът Бойко Борисов свика среща днес с финансовия министър Владислав Горанов и ръководството на Комисията за финансов надзор по казуса с обявената във фалит застрахователната компания „Олимпик“.

Целта е да обсъдят ситуацията и да предложат на българските евродепутати да направят законови предложения в европейското законодателство.

„Така или иначе това би било опасен инцидент – ние ще им помогнем с юристи и с каквото можем доколкото позволява законът. Когато стане нещо, искаме държавата да помогне. Само че държавата е на данъкоплатеца и когато кажем, че държавата трябва да помогне, това означава, че всеки от нас отделяме от данъците си за тази сфера“, заяви вчера Бойко Борисов, припомня БГНЕС.

Преди дни около 200 хиляди клиенти на застрахователя останаха без "Гражданска отговорност". 9 350 000 лева е стойността на прекратените полици,а властите посочиха, че всеки пострадал ще трябва да се справя индивидуално. От Комисията за финансов надзор обявиха, че „Олимпик“ е правила вноски и във фонда, който се намесва в случай на фалити, но това важи за регистрирани само в България дружества и понеже в много държави от ЕС няма такива обезпечителни фондове, МС вероятно ще предложи създаването им на европейско равнище. От БСП предложиха държавата да плати чрез обезпечителния си фонд при несъстоятелност на застрахователните дружества, а после да си да търси парите си при делото в Кипър.

Депутатите от БСП ще внесат днес в деловодството на парламента подписите за извънредно заседание на Народното събрание тази седмица, на което да бъде изслушан Борисов по казуса. Междувременно група във Фейсбук организира протест пред Комисията за финансов надзор срещу липсата на действия по казуса с фалиралия застраховател.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички