Бюджетната комисия одобри акциза на бездимните цигари и на второ четене


Бюджетната комисия одобри акциза на бездимните цигари и на второ четене
Снимка: БГНЕС

2781

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове, променящи акцизната ставка на нагреваемите тютюневи изделия, придобили популярност като „бездимни цигари“.

Първоначалният текст на законопроекта предвиждаше уеднаквяване на акцизната ставка на бездимните изделия с тази на конвенционалните цигари, но след породилото се недоволство управляващите поеха ангажимент да внесат промени между двете четения. Новото предложение предвижда акцизът да се измерва на база на количеството тютюн и ще е 40% от ставката за обикновените цигари, предава БГНЕС.

Първоначалното предложение предизвика дори разделение в управляващата коалиция. От ВМРО, една от партиите в състава на „Обединените патриоти“, се обявиха против него. Аргументите има бяха два - предложението не е било съгласувано с парламентарната им група и стриктната акцизна политика на ЕК, която дава шанс на това ново изделие да допринесе за подобряване на здравословното състояние на европейските граждани. Премиерът дори обяви, че законопроектът ще бъде оттеглен, но след заседание на коалиционния съвет се стигна до консенсус.

В досега действащите разпоредби акцизната ставка за тези изделия е в размер на 152 лв. за килограм, което прави 0, 93 лв. за една кутия. За сравнение, ако за тези нагреваеми тютюневи изделия се прилага акцизната ставка за цигарите, то размерът на акциза ще бъде 3, 54 лв. за кутия.

От опозицията отново разкритикуваха готвените промени. „Това е грубо нарушение на Закона за обществените финанси и противоречи на нормативните актове на Народното събрание. Няма никакви разчети, няма никакви числа. Един твърди, че ще съберем 3 млн. лева. Аз твърдя, че ще съберем 3 лева. Къде са има сметките?“, попита депутатът Румен Гечев.

За пример той даде САЩ, където се върви към диференциация на акциза върху тези изделия. „Ние вървим в обратна посока“, подчерта Гечев и припомни, че по-ниският акциз на бездимните цигари е предложен именно от управляващите.

Новите текстове защити председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. „Когато миналата година приемахме акциза считахме, че нагреваемите тютюневи изделия са малък дял от пазара и подобно на електронните цигари, ще отмрат с времето. Още първите месеци на 2018 година, след изключително агресивна реклама на производителя се оказа, че тези изделия имат ръст с над 50%“, аргументира се тя. Именно това е и мотивът законодателните промени да се инициират в средата на годината, а не в края, както е прието при промяната в данъчните закони.

Менда Стоянова оспори и твърденията, че тези цигари са по-малко вредни от конвенционалните. „Всяко изделие, което съдържа тютюн е вредно за здравето“, подчерта тя, позовавайки се на изследване на Световната здравна организация. Председателят на бюджетна комисия допълни още, че ще се върви към плавно повишаване на акциза на тези изделия, но за сега не е ясно времето, в което това ще се случи. „На този етап нямаме причина да смятаме, че ще има повишение на акциза на конвенционалните цигари“, допълни Стоянова.

Предстои текстовете да бъдат одобрени в пленарна зала.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички