Бюджетната комисия потвърди символичното увеличаване на пенсиите


Бюджетната комисия потвърди символичното увеличаване на пенсиите
Снимка: Gettyimages

2251

С 30 лева ще се увеличи минималният осигурителен праг за земеделските стопани. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента, които обсъждат на второ четене финансовата рамка за следващата година. От догодина те ще плащат 330 лева минимално за дейността си.

Обезщетението за безработица и за втората година от майчинството обаче остава на тазгодишните си нива. Бюджетната комисия потвърди, че пенсиите ще се увеличат с 2,5 на сто от 1-ви юли догодина, съобщава националното радио.

От ДПС настояха за увеличение на пенсиите с 10 лева. Предложението бе аргументирано от Хасан Адемов. "Защото една голяма част от тези хора са със стари пенсии. Заплатите, които са получавали, са били много по-ниски от сегашните. Фискалният ефект за следващите шест месеца, за който период се отнася това увеличение, е 39 милиона", каза бившият социален министър.

Отговорът на Менда Стоянова от ГЕРБ: "Социалната политика - на социалните програми, а пенсиите да бъдат наистина обвързани с прино."

ДПС и Реформаторите поискаха увеличение на минималното обезщетение за безработица. Димитър Танев от Реформаторите:

"Тези обезщетения, които горе-долу да покрият нарастването на минималната работна заплата в размер на десет процента, т.е. ние да дадем един знак към хората, с ясното съзнание, че не сме социални в рамките на една година да компенсираме онова, което за четири - пет години не се е случило", заяви Димитър Танев от Реформаторския блок. Въпреки това, обезщетението за безработица остана малко над седем лева на ден.

Както вече ви съобщихме, заседанието се провежда без депутатите от БСП, които напуснаха заседанието демонстративно, защото получиха промените между двете четения на бюджетните закони минути преди него. Същото направиха и депутатите от "Атака". Какво каза Румен Гечев от левицата по повода прочетете тук.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички