"Булгартабак" възстановява частично дейността на фабриката си в София


"Булгартабак" възстановява частично дейността на фабриката си в София
Снимка: БГНЕС

2041

Проверка на Агенцията по приватизация в „София БТ“ е установила, че отдел „Логистика“ извършва дейност. Синдикалните организации също са потвърдили, че част от функциите на предприятието се осъществяват. Това каза директорът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов пред националното радио.

"За да влезем в хипотезата на наказание по чл.4.5.1 от договора, трябва да се спре цялата дейност на дъщерното дружество. Синдикатите ни представиха заповед на изпълнителния директор на предприятието, която казва, че от 01.04 ще спре за неограничен период дейността в дружеството. Към момента, не сме в хипотеза на нарушение на приватизационния договор. На 01.04. ще влезем отново", обясни той.

Според приватизационния договор се допуска спиране на производствената и търговската дейност на дружеството или неговите дъщерни дружества за максимум 12 месеца заради ремонти, модернизация или аварии, уточни Караниколов по повод съобщението, че Агенцията може да наложи огромна глоба на „Булгартабак“, но едва до година.

"Това е общ период за 10 години. Тоест, ако сега едно дружество е спряло за 6 месеца, то в следващите 5 години, които остават, другите дружества, или същото това дружество, може да спре отново за 6 месеца, но не и повече", допълни той.

Мажоритарният собственик на „Булгартабак“ е подразделение на ВТБ, категоричен е Караниколов. Според приватизационния договор, Агенцията има право да блокира активи на „Булгартабак“, а не само на купувачите, допълни той. Агенцията има право да налага санкции за над 100 млн. евро, колкото е стойността на приватизационната сделка, ако дружеството прекрати дейността си преди да са изминали 10 години от сключването на сделката, обясни Караниколов.

По думите му във вторник от ръководството на дружеството са заявили че „ще предприемат всички действия за възстановяване на част от производствените линии. Не е уточнен срокът, в да бъде възстановено производството, но това означава, че би трябвало да възстановят и част от работниците.

До момента "Булгартабак" е работило на печалба, а дружеството дори е увеличавало служителите си и възнагражденията им, заяви Караниколов. Той отказа да коментира мотивите на дружеството да спре износа за Близкия Изток, поради което се налага затваряне на софийската фабрика.

Припомняме, че вчера синдикалните организации в "Булгартабак" заплашиха с протести заради съкращаването на служители от софийската фабрика. 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички