Данъчните тръгват да търсят пари и от НПО-тата


Данъчните тръгват да търсят пари и от НПО-тата
Снимка: Getty Images / Guliver

3801

Големите касови наличности се оказаха магнит за данъчните не само когато говорим за бизнес компании. И неправителствените организации, които са в такава ситуация, ще станат обект на проверки от НАП. Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред бюджетната комисия в парламента в края на миналата седмица, предаде в. "Сега".

По думите на Горанов НАП вече има готов с НПО-та списък, където ще прави проверки. Първо обаче данъчните трябва да приключат с проверките на бизнес компании, които текат от началото на този месец.

Проблемът постави председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, която попита защо според указанията на НАП на неправителствените организации се проверяват само касовите наличности от търговската им дейност. "Данъчните закони важат и за неправителствените организации, ако осъществяват стопанска дейност", посочи Горанов.

Към края на 2016 г. фирми са декларирали касови наличности за над 13.5 млрд. лв., което е почти колкото парите в обращение в страната. Близо 1300 компании са обявили в счетоводните си отчети, че държат по над 1 млн. лв. в касите. Проверките до момента обаче показват, че масово фирмите лъжат и парите ги няма. Данъчните са изпратили писма на над 32 000 компании, посочили, че държат в касите си над 100 000 лв., с предупреждение, че влизат в рисков профил, ако не платят данъци върху тях. Обикновено става дума за скрито разпределение на печалбата, при което е избегнато плащане на корпоративен данък и 5% данък върху дивидента.

За следващата година финансовото министерство обмисля законодателни мерки, с които да се бори срещу друга данъчна измама, установена при проверките по морските курорти тази година. Оказва се, че масово големи търговски обекти със значителни обороти сменят фирмата и собственика си точно преди да достигнат прага за регистрация по ДДС. Целта е по този начин да избегнат плащането на налога. Според Горанов този проблем е сравним с практиката задлъжнели фирми да бъдат прехвърляни на малоимотни граждани, на които не може да се търси никаква отговорност от НАП. Този проблем вече е решен с промени в ДОПК и Министерството на финансите обмисля как да намери решение на новата данъчна измама, така че да не затрудни стопанския оборот на лоялните предприемачи. За по-ефективна борба с нарушителите на данъчното законодателство за догодина Горанов ще предложи по-голяма численост на фискалните контрольори в НАП.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички