Депутатите приеха бюджета на МТСП


Депутатите приеха бюджета на МТСП
Снимка: БГНЕС

3123

Народното събрание (НС) прие бюджета на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за 2016 г. с 95 гласа „за“, 25 „против и 19 въздържали се, съобщи Actualno.com.

Днес депутатите гласуват на второ четене Законопроекта за държавния бюджет за следващата година. Той беше внесен от Министерски съвет в края на октомври и гласуван на първо четене от парламента на 19 ноември.

В приходната част бюджета на МТСП са отделени 26 лв., от които 19,9 млн. лв. са приходите от държавни такси. Предвидените разходи са в размер на 1,1 млрд. лв. От тях за персонал са отделени 83 млн. лв., а капиталовите разходи са в размер на 1,4 млн. лв. По политики в областта на заетостта са заделени 99,5 млн. лв, за трудови отношения – 12,3 млн. лв., за социална закрила и равните възможности – 178,8 млн. лв. За политики в областта на хората с увреждания са предвидени 194,5 млн. лв, за социално включване – 615,8 млн. лв, за жизнено равнище, доходи и демографско развитие – 618 хил. лв., а в областта на свободното движение, миграцията и интеграцията – 134,7 млн. лв.

Имаше две предложения за промяна в чл. 14 от Закона за бюджет за 2016 г., касаещи бюджета на МТСП. Това бяха на депутата от АБВ Мариана Тодорова и група народни представители и на народния представител от БСП Михаил Миков и група. В предложението на АБВ искаха увеличаване на разходите за персонал, както и увеличаване на средствата за политики в областта на заетостта и хората с увреждания. Сходни бяха и исканията на БСП – увеличаване на текущите разходи на социалното министерство, на средствата за политики за заетост и социално включване, както и нарастване на бюджетните трансфери от 1,08 млрд. лв. на 1,16 млрд. лв.

Мариана Тодорова обясни, че за групата на АБВ е важно увеличаване на средства за борба с безработицата. Наравно с това искаме средства за справяне с младежката безработица и политики за хората с увреждане, както и средства за увеличаване на заплатите на работещите в Агенция за социално подпомагане, заяви Тодорова. Таско Ерменков от БСП подчерта, че относно увеличаване на парите за хора с увреждане по отношение на децата със затруднения става дума само за 7 млн. лв. Ще дадете 2 млрд. лв. за капиталови разходи, за градинки и прочие, а не може да дадете 7 млн. за деца с увреждания, каза Димитър Байрактаров от ПФ по въпроса.

"Работните места се създават от икономиката, а не от Министерство на труда и социалната политика", каза от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. "Това, което ние правим, е да помагаме на тези, които са извън пазара на труда да се обучат, за да стигнат до пазара на труда", каза Калфин. По отношение на предложението на БСП да се увеличат средствата от 240 на 294 лв. за месечното плащане на родителите на деца с увреждания. "Няма как да се случи това нещо едновременно с критиките, че ТЕЛК-овете трябва да се реформират", заяви вицепремиерът. "Е, кое да направим първо – първо да променим системата или да увеличим средствата. Тук не става за 50-те лева (увеличение, бел.ред.), става въпрос за правени на политики и ние ще променим системата на ТЕЛК", добави той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички